Društvo

UKLONJENI SVI NEDOSTACI

Pripreme za požarnu sezonu, Sve službe tvrde: Spremni smo

Nakon katastrofalne prošlogodišnje požarne sezone, javnosti je danas predstavljen Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara za koje Vlada osigurava 25,3 milijuna kuna.

Kanader   FOTO:Niksa Stipanicev / CROPIX
Piše: Media Servis

 Nedostaci koji su uočeni u koordinaciji različitih državnih službi, sada su uklonjeni, što će najviše koristiti pravodobnoj reakciji pri širenju požara, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Naglašava kako je ustrojavanje operativnog vatrogasnog zapovjedništva jedna od najvažnijih novina.

"Uređenje Operativnog vatrogasnog zapovjedništva, uvođenje časnika za medije i izvještavanje, analiza i prikupljanje i donošenje odluka će sigurno doprinijeti, a što se pokazalo na prvoj vatrogasnoj intervenciji da taj sustav već sad funkcionira. Molimo Boga da požara ne bude, međutim moramo biti spremni i na najgore situacije."

Helikopteri, vojni dronovi i kamere Hrvatskih šuma u svrhu nadzora, dislokacija po jednog kanadera u Pulu i Dubrovnik te vatrogasnih postrojbi na najudaljenija mjesta priobalja u svrhu najbrže reakcije pri nastanku požara neke su od mjera koje se ove godine uvode u sustav rane detekcije.

Tucaković podsjeća da je 80 posto požara u Dalmaciji izazvano ljudskim faktorom.

 "To je jedan veliki postotak i veliki broj ljudi je otkriven. Požara će biti sigurni smo i ove godine, međutim ono što možemo poručiti našim građanima, suradnju s nadležnim službama brze dojave požara, ali da u preventivnom djelovanju da nema potpaljivanja vatre i da se svi pridržavaju uputa da spriječe požar u samom začetku."

Osim protupožarnih zrakoplova i brodovlja, Vojska će se ove godine dodatno angažirati za što je u slučaju potrebe na raspolaganju i do tisuću vojnika, rekao je zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga, general Krešo Tuškan.


"Najveće promjene su napravljene u našim kopnenim snagama. Mi smo pripremili i rasporedili naše kopnene snage u područje Knina, Benkovca, Sinja i Trogira, odnosno Divulja sa po 50 pripadnika na svakom mjestu koji su spremni na izlazak na požarišta u roku od sat vremena."

Čini se da su svoj posao ozbiljno shvatile i Hrvatske šume koje su se ove godine prilično detaljno pozabavile prevencijom. Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić priznaje propuste, ali:

"Nisam rekao da smo bezgrešni, ali glavni uzročnik požara su klimatske prilike, izuzetno dugo sušno razdoblje i čovjek i njegovo ponašanje. Bolesnici su potpalili na nekoj određenoj udaljenosti od mora vatru, koja se uslijed bure proširivala prema obali."

Svi se nadaju da će ova godina nastaviti ići tempom u kojem je daleko manje intervencija nego 2017. Službe su, dakle, spremne, zlo ne trebalo.