Politika

PREMIJER PLENKOVIĆ

Ako budu realne, usvojit ćemo mjere demografske politike

Mjere demografske politike predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koje je jučer predstavila, danas su došle u Vladu. Manje više svi se slažu da su one dobre, no postavlja se pitanje kako ih provesti, u kojem roku i gdje pronaći potrebna sredstva. Bez odgovora na ta pitanja predsjedničine mjere ostaju samo lijepe želje.

Premijer   FOTO: Davor Pongracic / CROPIX
Piše: Media Servis

Premijer Andrej Plenković rekao je da su mjere demografske politike predsjednice Grabar-Kitarović danas došle u Vladu. Rekao je i da je demografija problem ne samo Hrvatske nego i država koje su slične Hrvatskoj te podsjetio da se za Hrvate otvorilo tržište rada EU prije pet godina, što su neki iskoristili i preselili.

"To su normalni trendovi, to se događalo i u Češkoj i Poljskoj", rekao je premijer.

"Ako nešto od tih mjera može biti dodatna vrijednost onome što radi Vlada rado ćemo ih usvojiti, pod uvjetom da budu financijski realni. Siguran sam da tu ima poteza koji se mogu napraviti, koji su gotovo istovjetni onome što smo raspravljali na Vijeću za demografsku revitalizaciju. Ono što se može usvojiti vrlo rado ćemo razmotriti, ne želim davati paušalne ocjene", rekao je Plenković.

A novinari su ministra financija Zdravka Marića pitali postoje li neke projekcije koliko bi to koštalo i kome bi se eventualno uzelo.

"Nismo radili procjenu s obzirom na to da smo i mi sami to prvi puta čuli. Nismo vidjeli ni konkretni i kompletni prijedlog tako da je teško temeljem toga procijeniti sve efekte toga", poručio je Marić.

Na pitanje može li proračun podnijeti dodatno opterećenje od pet milijardi kuna, pri čemu je naveden primjer predloženog univerzalnog dječjeg doplatka, Marić je, ustvrdio da je njegova odgovornost Vladi predlagati proračun koji je održiv te koji za sve porezne obveznike garantira mirnu situaciju.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak pozdravio je predstavljanje demografskih mjera, ali je ocijenio da u njima nisu prezentirani ključni podaci - koliko to košta i u kojem vremenskom roku se mogu očekivati rezultati.

"Pozdravljam svaku inicijativu, ali trebamo se uozbiljiti. Novci ne rastu na drveću, glupo ih je printati i provocirati inflaciju. Ključni podaci, koliko to košta i rokovi za realizaciju, nisu prezentirani. Ali nema veze, važno je razgovarati", rekao je Vrdoljak o predsjedničinim demografskim mjerama.

Izjavu ministrice Nade Murganić, koja je ustvrdila da su mjere s Pantovčaka prepisane iz programa HDZ-a te da ih Vlada i provodi, komentirala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

"Čisto sumnjam. Mislim da ministrica nije imala vremena pročitati cijeli program", rekla je Grabar-Kitarović.

A demograf Stjepan Šterc o mjerama predsjednice kaže:

"Meni se čini da je to najbolje, što se tiče demografske obnove, a što je došlo iz političkog sustava", rekao je demograf Šterc.