Nogomet

NAVIJAČI SVE NESTRPLJIVIJI

Osječkim kafićima za vrijeme utakmica Hrvatske duže radno vrijeme, Đakovčani bez navijanja u kafićima?

Tijekom utakmica hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji ugostiteljski objekti u Osijeku smjeti će raditi i duže od propisanog im radnog vremena.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Republika.eu / SiB.hr / Glas Slavonije

S obzirom da je uobičajeno okupljanje sugrađana i druženje u ugostiteljskim objektima prigodom odigravanja i prijenosa utakmica Hrvatske nogometne reprezentacije na velikim natjecanjima, Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Vrkić odobrio je produženje radnog vremena za ugostiteljske objekte u dane odigravanja utakmica naše reprezentacije na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji.

Sukladno navedenom ugostiteljskim objektima na području grada Osijeka iz skupine „Restorani“ i „Barovi“, koji posluju u vremenu od 06:00 do 24:00 sata, odobrava se produženje radnog vremena u dane kada igra Hrvatska nogometna reprezentacija, do 02:00 sata.

Istovremeno, u Đakovu sasvim drugačija slika.

Među ugostitelje Đakovštine ovih se dana uvukao bauk decibela, a na površinu je isplivala i druga problematika. Naime, proširila se vijest da će se u gradu striktno provoditi Zakon o buci te da vlasnici lokala ne smiju postavljati televizore na ljetne terase svojih objekata. Televizori možda i ne bi bili takav problem da pred nama nije Svjetsko nogometno prvenstvo, a Đakovčani, kao i ostali građani naše domovine, vole gledati prijenos utakmica na terasama omiljenog lokala u društvu prijatelja, što sada postaje upitno.

"Revoltirani, ugostitelji su se samoinicijativno sastali odlučni u tome da se konačno počnu rješavati problemi, kojih nije malo, a sve je kulminiralo informacijom da će se u našem gradu striktno provoditi Zakon o buci, koji zabranjuje puštanje glazbe i ostalu buku nakon 23 sata, te zabrana postavljanja TV-a", rekla je za Glas Slavonije Nada Prskalo Ališić, predsjednica Ceha ugostitelja, u ime Udruženja obrtnika Đakovo. Dodaje da je to poznato i Gradu.

Hoće li Đakovčani biti jedini u Hrvatskoj koji neće moći svoje navijačke sklonosti iskazati na otvorenom, dok će se na svim TV postajama vrtjeti snimke navijača koji burno proslavljaju svaki zgoditak reprezentacije, pitaju se đakovački ugostitelji.

"Održan je sastanak sa sanitarnom inspektoricom zaduženom za ovu problematiku i mogu reći da se poduzima sve što se može kako bi se riješio ovaj problem. Zakon o buci predviđa da jedinica lokalne samouprave može donijeti odluku o promjeni, a donijeti ju može Gradsko vijeće", kaže gradonačelnik Marin Mandarić, koji dodaje da bi se promjene odnosile na korzo i Ulicu bana Jelačića. Naglašava da se rješenje traži i uvjeren je da će se i pronaći, na zadovoljstvo svih.

“Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravstva provodi redovite inspekcijske nadzore nad provedbom mjera za zaštitu od buke sukladno Zakonu o zaštiti od buke. Uporaba elektroakustičkih i akustičkih uređaja na otvorenom (terasama) u objektima registriranim za obavljanje ugostiteljske djelatnosti dopuštena je najduže do 24 sata u slučaju da ne prelazi najviše dopuštene razine buke sukladno Pravilniku kojim su propisane najviše dopuštene razine buke na otvorenom prostoru, osim ako vrijeme uporabe tih uređaja aktom tijela lokalne samouprave nije drukčije određeno. Sukladno navedenom vlasnici ugostiteljskih objekata dužni su provesti mjere za zaštitu od buke odnosno provesti postupak vezan uz ishođenje rješenja o provedbi mjera za zaštitu od buke pri nadležnoj Službi sanitarne inspekcije. Praćenje sportskih događaja, u ovom slučaju utakmica Svjetskog nogometnog prvenstva, a posljedično tome navijačko bučno navijanje, nije u nadležnosti Sanitarne inspekcije. Isto pripada u domenu javnog reda i mira, što pripada u nadležnost Ministarstva unutarnjih poslova. Napominjemo da sve naše utakmice predstojećeg svjetskog nogometnog prvenstva počinju u 20 sati, osim jedne koja počinje u 21 sat. Vrijeme trajanja utakmice je 90 minuta, tako da nema prepreke, ako je vlasnik ugostiteljskog objekta proveo mjere za zaštitu od buke, da navijači nesmetano prate iste do samoga kraja”, doznaje Glas iz Ministarstva zdravstva.