Nogomet

ANALIZIRAMO NAŠU SKUPINU

Može li Hrvatska reprezentacija ispuniti očekivanja nacije koja su uvijek najveća uoči ovakvih natjecanja?

Nakon duge četiri godine iščekivanja počinje Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji. Lopta će prvi put poskočiti u Moskvi na stadionu Lužniki u 17 sati na kojem će ogled imati domaćin Rusija i Saudijska Arabija. Osim ove još će se odigrati 63 utakmice i svi ravnopravno kreću u lov za naslov Svjetskog prvaka. Skupina D vjerojatno nam je najzanimljivija od svih grupa jer se upravo u njoj, u društvu Argentine, Nigerije i Islanda našla i Hrvatska.

Može li Hrvatska ispuniti očekivanja nacije koja su uvijek najveća uoči ovakvih natjecanja?   FOTO:Ronald Gorsic / CROPIX
Piše: Republika.eu / J.S.

Prema kladionicama Argentina je veliki favorit za prvo mjesto, Hrvatska za drugo, a Nigerija i Island "autsajderi", čiji bi prolazak dalje bio veliko iznenađenje. Međutim, poučeni prošlim prvenstvom znamo kako se Islanđane ne smije otpisati iz borbe za prolazak, a Nigerija kao jedna fizički dominantna reprezentacija može biti neugodna svima. 

Može li Hrvatska ispuniti očekivanja nacije koja su uvijek najveća uoči ovakvih natjecanja?

Mnogi današnju generaciju uspoređuju s Vatrenima iz Francuske 98., a možda najviše zbog zrelosti koju današnja Dalićeva momčad ima.

Naime, nekolicina glavnih igrača igra najvjerojatnije posljednje svoje veliko natjecanje a neki bi se mogli i oprostiti od nacinalnog dresa, Modrić (32), Mandžukić (32), Ćorluka (32), Rakitić (30).

Najvažnija bi doista mogla i trebala biti prva utakmica i susret s Nigerijom.

'Super orlovi' imaju mladu i neustrašivu momčad koja može proći skupinu na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i imaju veliko samopouzdanje, a s druge strane igraju bez opterećenja i sigurno će biti možda i najteži protivnik našoj selekciji.

Ako se Dalić odluči  postaviti formaciju sa tri obrambena igrača, Hrvatska bi mogla napraviti dobre stvari po mišljenju mnogih stručnjaka, jer Lovren, Vida i Vrsaljko sa svojom brzinom mogu pratiti neugodne kontre protivnika, a s tim bi iz sastava svakako ispao spori Ćorluka, kojg Dalić nije ni najavio za prvi susret u subotu.

Mandžukić ima veliku trkačku moć uz već provjerena krila i njihovu brzinu Perišića i Rebića, te odličan instikt za gol Kramarića, naš izbornik to može dobro iskoristiti.

U sredini su tandem Modrić - Rakitić, ponajbolji tandem svijeta u vezi kada je igranje u oba smijera u pitanju. 

Hrvatska po mnogima ima odlične pojedince, ali ne i uštimani sustav igre i njenu prepoznatljivost. Uspije li Dalić to posložiti na najbolji način, Hrvatska doista može daleko dogurati.

No, sreća će biti važan faktor, posebice u nokaut sustavu, a ne zaboravimo kako Hrvatska već u osmini finala može naletiti na Francusku, koja je jedan od glavnih favorita natjecanja.