Crna kronika

STRAVA U ČEPINU

Preminuo i treći radnik stradao u kanalizaciji, policija objavila sve detalje ove tragedije

Velika tragedija u Čepinu! Preminuo je, na žalost, i treći djelatnik stradao u kanalizaciji. Potvrdio je to za Hinu zamjenik ravnatelja Kliničkog bolničkog centra Osijek (KBCO) Vlatko Kopić koji je rekao da su se liječnici od dolaska ozlijeđenoga borili za njegov život, ali nažalost nisu uspjeli. Osječko-baranjska policija objavila je sve detalje ove tragedije koja je potresla Osijek i okolicu, ali i cijelu Hrvatsku.

Piše: Republika.eu

[20. lipnja 09:15]
Prilikom odštopavanja kanalizacije na raskrižju Kalničke i Ulice Papuka u Čepinu, oko 11 sati 19. lipnja, uslijed udisanja plinova u šaht su pala dva djelatnika osječke i dva djelatnika čepinske tvrtke.

Tom su prilikom smrtno stradali 42-godišnjak i 43-godišnjak, a 52-godišnjak i 37-godišnjak zadobili su ozljede opasne po život te im je pružena liječnička pomoć u Kliničkom bolničkom centru Osijek. 

Dvadesetčetverogodišnji djelatnik čepinske tvrtke također je prevezen u Klinički bolnički centar Osijek, gdje je zadržan na promatranju, dok su mrtva tijela prevezena na Odjel za patologiju radi obdukcije. 

Uslijed zadobivenih ozljeda i udisanja plinova u poslijepodnevnim satima preminuo je 37-godišnjak. 

Policija nastavlja rad na utvrđivanju okolnosti događaja.

[21:00]

Kako je rekao Kopić učinjeno je sve što se moglo, ali nažalost stradali radnik je umro. 

Na pitanje li je riječ o djelatniku čepinske komunalne tvrtke Urednost ili osječkog Vodovoda, jer su radili timovi iz tih dviju tvrtki, Kopić je rekao da se radi o radniku osječkog Vodovoda.

Vijest o tragediji objavljena je i na službenim web stranicama Općine Čepin:

"Sa žalošću moramo priopćiti kako su Mario Horvat, djelatnik Urednosti d.o.o., i Danijel Franjić, djelatnik Vodovoda-Osijek d.d. preminuli u Čepinu 19. lipnja 2018. godine.

Iako su u najkraćem vremenskom roku pristigli i hitna i vatrogasci, za dvojicu djelatnika nije bilo pomoći. Trojica djelatnika nalaze se na obradi u KBC Osijek. 

Izražavamo iskrenu sućut svim članovima obitelji tragično stradalih."

Iz Vodovoda Osijek također su se oglasili, i to sa dva priopćenja koja prenosimo u cijelosti:

"Tvrtka VODOVOD-OSIJEK d.o.o. izražava najdublju sućut obiteljima stradalih u tragediji, koja se dogodila u Crpnoj stanici na križanju Ulice Papuka i Kalničke ulice u Čepinu. Po dojavi stanara o povratu otpadnih voda u kuće, tvrtka Urednost d.o.o. angažirala je dežurnu ekipu sa vozilom za čišćenje kanalizacijske mreže tvrtke VODOVOD-OSIJEK d.o.o. Po izlasku na teren uočeno je da Crpna stanica ne prihvaća otpadnu vodu jer je njena rešetka prepuna krpa. Pri pokušaju čišćenja rešetke dogodila se strašna tragedija koja je imala za posljedicu smrtno stradavanje djelatnika. U otkrivanju uzroka ove tragedije odgovorne osobe tvrtke VODOVOD-OSIJEK d.o.o. surađuju s nadležnim institucijama, a VODOVOD-OSIJEK d.o.o. izražava najdublju sućut obiteljima poginulih u ovoj strašnoj tragediji". stoji u prvom priopćenju, dok u drugom stoji:

"Povodom nezapamćene tragedije koja se dogodila na crpnoj stanici u Ulici Papuka u Čepinu tvrtka VODOVOD-OSIJEK d.o.o. izražava najdublju sućut obiteljima stradalih. 

Napominjemo kako su djelatnici tvrtke VODOVOD-OSIJEK d.o.o. , temeljem narudžbenice tvrtke Urednost d.o.o., vršili čišćenje kanalizacijskog cjevovoda na dionici od Kalničke do Vratničke ulice u Čepinu. 

Djelatnici tvrtke VODOVOD-OSIJEK d.o.o. nisu imali nalog niti obvezu čišćenja crpne stanice koja je u vlasništvu tvrtke Urednost d.o.o, niti su smjeli ulaziti u prostore crpne stanice. Čišćenje crpnih stanica u vlasništvu tvrtke VODOVOD-OSIJEK d.o.o. obavlja poseban odjel koji posjeduje svu potrebnu opremu za takve radove. 

Zbog želje za točnim i objektivnim informiranjem javnosti o svim bitnim detaljima ove tragedije, dana 20. 06.2018. (srijeda), u Konferncijskoj Sali Upravne zgrade, na adresi Poljski put 1, s početkom u 10:00, djelatnici tvrtke VODOVOD-OSIJEK d.o.o. upoznat će predstavnike medija sa svim detaljima ove tragedije.

[12:43]

Dvije su osobe izgubile život, a još dvije su prevezene u KBC Osijek nakon nesreće koju su radnici doživjeli obavljajući radove u Čepinu.

Prema informacijama kojima raspolažemo, jedna je osoba upala u otvor prepumpne stanice kanalizacije, a ostali su mu krenuli pomagati te su stradali od trovanja plinom.

Život je izgubio jedan djelatnik tvrtke Vodovod i jedan djelatnik čepinske komunalne tvrtke Urednost.

„Policijski službenici razgovaraju sa svjedocima, a očekujemo i izjave stručnjaka kako bismo utvrdili što se zaista dogodilo. Čim budemo znali više detalja o tome ćemo obavijestiti javnost", rekao je glasnogovornik Policijske uprave osječko-baranjske Darijo Premec.