Svijet

NATO SUMMIT

Top teme Trumpov napad na Njemačku i ulaganja u obranu

Dvodnevni NATO summit u Bruxellesu počeo je očekivano: kritikama američkog predsjednika Donalda Trumpa usmjerenim prema saveznicima zbog premalih ulaganja u obranu, a sve na uštrb SAD-a. Posebne strelice odapeo je prema Njemačkoj koju je nazvao "zarobljenicom Rusije".

Kolinda Grabar- Kitarović   FOTO:Tom Dubravec/ CROPIX
Piše: Media Servis

Na summitu Hrvatsku predstavlja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je poručila da svađe neće pomoći Savezu.

Čini se kako je sve teme koje su na službenom popisu summita zasjenilo nastojanje ostalih članica da smire američkog predsjednika i kritike koje upućuje zbog raspodjele troškova obrane. Teško da će im to poći za rukom, jer je Trump već na prvom današnjem sastanku, doručku s glavnim tajnikom NATO-a, Jensom Stoltenbergom, krenuo u tom smjeru, a "opalio" je posebno po Njemačkoj zbog poslova koje sklapa s Rusijom. Nazvao ju je "zarobljenikom Rusije".

"Tužno je što Njemačka sklapa ogromne ugovore oko nafte i plina s Rusijom, a mi ju trebamo čuvati od te iste Rusije dok joj ona plaća milijarde dolara godišnje. Dakle, mi štitimo Njemačku, Francusku i sve te države, a onda one sklapaju tolike dogovore s Rusijom", poručio je Trump.

Stoltenberg je pokušao smiriti, te naglasio da su saveznici, iako očito ima razlika u mišljenjima, ipak jači zajedno no odvojeni.

"Slažem se s vama da se moramo pobrinuti za veća ulaganja u obranu. Dobra je vijest da su saveznici svjesni da moraju više ulagati u obranu", istaknuo je Stoltenberg.

Hrvatsku predstavlja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. O oštrom napadu Trumpa na Njemačku rekla je da saveznici i bez toga imaju dovoljno izazova.

"Ima previše izazova da bismo se mi svađali međusobno. Mislim da trebamo pokazati jedinstvo i zajedništvo, jer svaka percepcija razilaženja, svaka percepcija svađa može samo oslabiti ne samo našu zajedničku volju, nego i sam Savez", smatra Grabar-Kitarović.

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen nije se previše zamarala Trumpovim izjavama, poručila je da su naviknuli na njegove napade. Još se čeka i reakcija kancelarke Angele Merkel s kojom se na marginama sastanka susrela i naša predsjednica, koja je imala i nekoliko minuta s britanskom premijerkom May, te američkim predsjednikom.

Jedna od važnijih tema danas su i ulaganja u obranu, prema dogovoru sa summita u Wallesu iz 2014. godine sve bi zemlje članice do 2024.-te trebale za obranu izdvajati 2 posto BDP-a.

U izjavi prije početka summita Stoltenberg je naglasio da će biti uloženo dodatnih 266 milijardi dolara. Vlada je vezano uz ulaganja kod predsjednice koja ju često kritizira kad su pitanju neke druge teme, dobila plus.

"Nakon nekoliko godina negativnog trenda ova je vlada preokrenula taj trend. Drugu godinu već imamo proračun za obranu koji je veći i on će se povećavati u skladu s našim mogućnostima", istaknula je.

Predsjednica je naglasila da je za Hrvatsku proširenje Saveza jako važno, no razočarana je što je izostala aktivacija Akcijskog plana za članstvo BiH. Pred šefovima država i vlada danas je još i radna večera.