Svijet

SASTANAK DVAJU ČELNIKA

Trump: Nadam se da ćemo Putin i ja imati odlične odnose

Američki predsjednik Donald Trump i ruski predsjednik Vladimir Putin sastali su se u predsjedničkoj palači u središtu Helsinkija na svom prvom bilateralnom susretu. Finska prijestolnica izabrana je je iz simboličnog razloga- na istom mjestu su se prije 28 godina sastali George Bush stariji i sovjetski predsjednik Mikhail Gorbachov.

Donald J. Trump   FOTO:Faceebook
Piše: Media Servis

Trump i Putin su se dosad dvaput susreli tijekom međunarodnih sastanaka, no ovo je prvi službeni susret na kojem se očekivao razgovor o mnogim gorućim pitanjima između ovih dviju država. Prije početka njihovog sastanka koji se održao iza zatvorenih vrata u prisutstvu prevoditelja oba čelnika su naglasila potrebu za zajedničkom suradnjom.

"Sad je vrijeme da razgovaramo o odnosu Moskve i Washingtona i brojnim kompliciranim multilateralnim pitanjima, kojih ima dovoljno da obraćamo pažnju."

"U posljednjim godinama nismo se najbolje slagali, ali smatram da ćemo imati odlične odnose, nadam se tome. Govorio sam da je biti u prijateljskim odnosima s Rusijom dobra stvar, a ne loša stvar."

Američki predsjednik je istaknuo da će raspravljati o trgovinskim, vojnim, nuklearnim i drugim pitanjima, a razgovarat će i o Kini. Navedene teme dokazuju napete odnose između Moskve i Washingtona unatoč uvodnim riječima i porukama na twitteru prije sastanaka.

Optužbe su dolazile s obje strane. SAD optužuje Rusiju da vojno podupiru proruske separatiste u Ukrajini u njihovom sukobu s ukrajinskim snagama na istoku zemlje, što je Rusija uvijek demantirala, dok Rusija zamjera SAD-u zbog umiješanosti u sirijski sukob i napada na njihove saveznike. U uvodnom govoru neizbježno je bilo i jučer završeno Svjetsko prvenstvo. Trump je čestitao Putinu na uspješno organiziranom mundijalu.

"Čestitam vam na odličnom Svjetskom prvenstvu, jednom od najboljih dosad kako mi svi kažu. Ali i na uspjehu vaše reprezentacije."

Summit je bio upitan do zadnjeg trena upravo zbog još jedne optužbe američkih vlasti za rusko miješanje u američku predsjedničku kampanju 2016., no Rusija od početka niječe odgovornost te je poručila kako se veseli ovom sastanku. Mnogi čelnici europskih država pitali su se kako će izgledati sastanak dvaju čelnika, a prošli tjedan u Bruxellesu na njega se osvrnula i predsjednica Grabar-Kitarović.

"Nadam se konstruktivnom sastanku, zato što čvrsto vjerujem u taj dvotračni pristup. S jedne strane inzistiranje na poštivanju međunarodnog prava, a s druge strane činjenica da je Rusija velesila s kojom se mora razgovarati o nizu problema, nizu pitanja međunarodne sigurnosti", istaknula je predsjednica.