Književnost

''OVRŠNA MAFIJA''

Darko Petričić: "Ovršni zakon najdestruktivniji je zakonski akt u hrvatskoj povijesti"

350 tisuća blokiranih građana u Hrvatskoj i više od 83 milijarde kuna duga posljedica je katastrofalnog i destruktivnog Ovršnog zakona koji je donesen pod utjecajem bankarskog lobija. Nema političke volje kako bi se to promijenilo, a građanima je jedini izlaz iz dužničkog ropstva - smrt. Tvrdi to u svojoj knjizi "Ovršna mafija" autor i politolog Darko Petričić. Knjiga koja je izazvala veliku pozornost javnosti predstavljena je i u Osijeku

Piše: Republika.eu / STV

Trenutačno stanje u Hrvatskoj glede blokiranih građana je loše i postaje sve gore, tvrdi autor knjige "Ovršna mafija" Darko Petričić. Dodaje kako se broj ovršenih ne smanjuje, već se čak i povećava, kao i iznos ukupnog duga. Istovremeno, smatra, država i aktualna vlast ništa ne čine kako bi ovakvo stanje promijenili.

"Najgore od svega je to što su vladajuća stranka i većina u Saboru građanima obećali da će taj problem riješiti prije ljetne stanke u Saboru, međutim prema najnovijim informacijama vidimo od toga nije bilo ništa i to je sve prebačeno na jesen. To znači da najveći trenutno problem koji pogađa hrvatske građane nije prioritet za hrvatsku Vladu", kaže autor knjige Darko Petričić.

Petričić kaže kako je glavni razlog ovakvoj inertnosti Vlade po ovom pitanju to što iza Ovršnog zakona stoji bankarski lobi koji je diktirao njegove odredbe, i koji vladajuće drži u šaci.

"Nema interesa da se to riješi zbog toga što bankarski lobi drži vladu pod kontrolom, na način da kada Vlada ima određene probleme u sankcioniranju svojih obveza onda bankari posuđuju Vladi novac i tako oni poboljšavaju svoj status i utjecaj", dodaje autor.

Kada vladajući s jedne strane imaju građane, a s druge banke, uvijek biraju pomoći bankarskom lobiju, znajući da građanima mogu zamazati oči kada dođu sljedeći izbori, dodao je Petričić. O svemu ovome, ali i brojnim drugim temama vezanim uz, kako kaže dužničko ropstvo hrvatskih građana govori u svojoj knjizi "Ovršna mafija". Između ostalog Ovršni zakon naziva najdestruktivnijim zakonskim aktom u modernoj hrvatskoj povijesti.

"To je poslije pretvorbe najveća šteta koja je napravljena hrvatskim građanima i razmjeri su takvi da jednostavno ulazeći u ovršnu problematiku i dugove hrvatski građani jednostavno nemaju načina i rješenja da izađu iz tog dužničkog rješenja, osim nažalost moram reći smrti, a pitanje da li će onda njihov dug prijeći na članove njihovih porodica", dodaje Petričić.

U svojoj knjizi Petričić govori o brojnim apsurdima Ovršnog zakona, među kojima je, kaže i onaj da zbog duga od sto kuna nastaju ovršni troškovi od više tisuća kuna, te što nigdje u tom zakonu od 140 članaka nije objašnjeno kako se izlazi iz ovršnog začaranog kruga. Autor kaže kako su ga na pisanje knjige «Ovršna mafija» navele sudbine ovršenih građana.

"Ono što me najviše potreslo od svega bilo je, i što isto objavljujem u knjizi bilo je jedno pismo roditelja čija je kćer umrla kao posljedica Ovršnog zakona i ovrhe koja je bila protiv nje pokrenuta i ta gospođa je na jednom skupu rekla da je za smrt njezine kćeri kriva ovršna mafija i u tom trenutku sam jednostavno znao kako bi se ta knjiga nazvala", kaže Petričić.

Ovršni postupak može se pokrenuti u roku od sat vremena, dok je za skidanje ovrhe građanima potrebno najmanje šest mjeseci, a da bi izašli iz dužničkog ropstva ponekad i desetljeća. Lako se može riješiti problem ovršenih građana, samo je potrebna politička volja koje, nažalost nema, zaključio je autor knjige.