Ostalo

UDARNI VIKEND

S godišnjim odmorima kreću i velike gužve na cestama

Nogometna euforija i službeno je završila, a godišnji odmori su počeli. Ovo je prvi udarni vikend u kojem se očekuju velike gužve na cestama. Hrvati odlaze na zasluženi odmor koji čekaju cijelu godinu, a dolaze nam i stranci koji žele vidjeti zemlju nogometnog svjetskog viceprvaka.

Ilustracija   FOTO:pixabay
Piše: Media Servis

 Pred nama su četiri vikenda koja će obilježiti velike gužve i česti zastoji na našim prometnicama, jer se očekuje veliki broj vozila u smjeru mora, ali i unutrašnjosti. Potvrdio je za Media servis Zvonimir Vogrinc iz Hrvatskog autokluba.

"U smjeru mora najgušći promet trebao bi biti u subotu između 4 sata ujutro i 16 sati poslije podne. U smjeru unutrašnjosti, pa tijekom nedjelje već od 9 sati ujutro. S obzirom na to da je riječ o udarnim ljetnim vikendima preporuka je da ako se može subotom i nedjeljom izbjegne putovanje", rekao je Vogrinc.

Uz prometnu prognozu, iz HAK-a podsjećaju kako se najbolje pripremiti na dug put i neizbježne sezonske gužve.

"Kako bi sebi i svojim suputnicima olakšali putovanje, važno je dobro se pripremiti za put, imati dovoljnu količinu tekućine, vode, negaziranih sokova, odmoriti se, redovito zaustavljati na odmorištima, regulirati klima uređaje u automobilu, informirati se putem web stranica HAK-a i uživati u odlasku na odmor."

Jedna od preporuka je i izbjegavati putovanje udarnim vikendima.

Prometni stručnjak Željko Marušić za Media servis savjetuje da se kreće na put prije ili nakon vikenda.

"Treba izbjegavati vožnju u tim terminima kako bi omogućili turistima da čim prije dođu, a na taj način se smanjuju stresne situacije u prometu. Čekanje u gužvama je naporno i nije zdravo za vozače i putnike, loše je za vozila koja se znatno više opterećuju toplinski, a povećava se i potrošnja goriva", ističe Marušić.

Alternativa autoputu za vrijeme sezone i gužve je skoro zaboravljena stara cesta prema moru, a obje rute imaju svoje prednosti, poručuje Marušić.

media}"Onima kojima se ne žuri, državna cesta D1 pruža brojne mogućnosti za odmor, a i besplatna je, dok autocesta ima prednosti zbog sigurnosti u prometu".