Osječko-baranjska

APEL ZA POMOĆ

U osječkom Azilu nestašica hrane, broj udomljavanja smanjen

Ljetni mjeseci za većinu su vrijeme odmora i opuštanja, no ne i za volontere osječkog Azila za pse i njihove četveronožne štićenike. Naime, tijekom ljeta značajno je manje donacija hrane, ali i udomljavanja što stvara velike probleme. U Azilu stoga apeliraju na sve građane da im pomognu donacijama hrane, ali i šetnjama, te udomljavanjem.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Dino Perković / STV

Krajem lipnja i početkom godišnjih odmora osječki Azil za pse Udruge "Pobjede" ostaje bez gotovo polovice donacija hrane o kojima ovise zbog čega su nedavno i uputili apel građanima da pomognu. Javnost se i ovoga puta odazvala, a uključio se čak i grad Zagreb donacijom hrane, no ono što je prikupljeno nije nažalost dovoljno za potrebe Azila do kraja ljeta.

"U ljetnim mjesecima najveći problem nam je zapravo hrana i udomljenja. S obzirom da nam studentska menza prestaje raditi početkom sedmog mjeseca, krajem šestog, a ovisili smo dosta o njoj, ovisimo zapravo o donacijama građana suhe hrane, a potrebno nam je oko 90 kila dnevno", kaže Lucija Baraban iz Udruge Pobjede.

Veliki problem je i što dolaskom vremena godišnjih odmora značajno opada broj udomljavanja, tako da su ne samo kapaciteti azila u kojem ima mjesta za 180 pasa, već i privremenih udomitelja ovih dana popunjeni do maksimuma.

"Ovim bih putem pozvala sve ljude koji imaju mogućnosti, koji žele, da udome psa, ako ne mogu udomiti da pruže nekom od naših štićenika privremeni dom, jer kako znamo ljetni mjeseci su i mjeseci kada se najviše pasa nađe i na ulicama i kako staju udomljenja, tako zapravo staju i primici u azil, nekako nam se stvori čep koji nitko od nas ne voli, jer želimo da nam psi što prije prolaze kroz azil i što prije pronalaze svoje domove", dodaje Baraban.

U Azilu apeliraju na građane da pomognu i na druge načine koliko mogu. Uvijek su potrebne deke, upijajuće prostirke, ručnici, a uvijek su dobrodošli i građani koji samo žele prošetati kojeg četveronošca uz šetnicu na obali rijeke Drave. U Udruzi "Pobjede" pozivaju i sve koji vole životinje da im se pridruže.

"Uvijek. Uvijek. 180 pasa svaki dan treba izaći van, bilo u šetnju, bilo u ispust, treba se svima njima očistiti, oprati, napuniti bazenčiće koje imaju preko ljeta, treba ih se četkati jer mijenjaju dlaku, tako da svaki slobodan sat koji imate možete ga provesti ovdje, nećete ga protratiti", dodaje Baraban.

U Udruzi upozoravaju kako je ljeto vrijeme kada najviše pasa završava na ulici jer nesavjesni vlasnici nerijetko prije odlaska na godišnji odmor svoje ljubimce jednostavno puste na ulicu. Apeliraju stoga na vlasnike da to ne rade, već da za svoje ljubimce tijekom ljeta pronađu skrbnike.