Događanja

SPEKTAKL NA NEBU

Najdulja pomrčina Mjeseca u posljednjem stoljeću

Na nebu nas večeras očekuje pravi spektakl. Najdulja pomrčina Mjeseca u posljednjih 100 godina vidljiva je i iz svih dijelova dijelova zemlje. Hrvatski astronomski savez tim je povodom u mnogim gradovima organizirao promatračnice za zainteresirane građane.

Mjesec   FOTO:pixabay
Piše: Media Servis

 Organiziramo javna promatranja diljem zemlje i pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže, poručio je Dorijan Božičević iz Hrvatskog astronomskog saveza. 

"Astronomska društva organiziraju javno promatranje u Daruvaru, Đakovu, Koprivnici, Korčuli, Korenici, Kutini, na Lošinju, u Ogulinu, Omišu, Puli, Rijeci, Zadru, Zagrebu, Splitu i Varaždinu", rekao je za Media Servis Božičević.

Osim pomrčine Mjeseca koja će biti najdulja u ovom stoljeću na nebu će biti vidljivi Venera, Jupiter i Saturn. Prvi dio, odnosno ulazak u Zemljinu polusjenu nećemo moći vidjeti, ali nakon 20 sati i 30 minuta moći će se vidjeti početak potpune pomrčine.

"Mjesec će nam malo po malo početi biti zagasito crven da bi u 22 sata i 21 minutu ušao u maksimalnu fazu gdje će nam Mjesec totalno pocrvnuti. Sam završetak pomrčine je iza pola noću i 1 sat i 28 minuta", istaknuo je Božičević.

Iz Astronomskog saveza također ističu i da će se Mars u srpnju i kolovozu na nebu isticati punim sjajem te da će preuzeti mjesto četvrtog najsjajnijeg objekta na nebu nakon Sunca, Mjeseca i Venere.