Osječko-baranjska

LJETO U ZOOLOŠKOM VRTU

Papige plešu, merkati pozdrave svakog posjetitelja

U najvećem životinjskom carstvu u Osijeku, stanari, unatoč visokim temperaturama, uživaju u ljetu i brojnim posjetiteljima. Životinjama se ovih dana dana ugađa na razne načine – hlad, voda i svježe voće na vrhu su prioriteta. Kako ljeto provodi oko tisuću stanara Zoološkog vrta u Osijeku?

Merkati   FOTO:STV
Piše: Marija Završki / STV

Koncerti u Zoološkom vrtu u Osijeku svakodnevna su pojava. Glavne plesačke zvijezde - papige i to kakadui koji ljeti uživaju u latino ritmovima i kikirikiju. Život ljeti u Zoološkom vrtu nije zamro, baš naprotiv nedavne kiše vrt su pretvorile u zelenu oazu.

"Imamo jako puno zelenila i trava i drveće stvarno smo se pretvorili u jednu krasnu džunglu. Što se životnja tiče hladovine imaju ,svježa voda redovno svaki dan po potrebi im radimo sante za majmune naše i za gulu-gulu odnosno za gorsku kunu koja živi na sjeveru. U svakoj nastambi imamo prirodno zelenilo imaju nadstrežnice imaju se gdje skloniti od sunca ako baš žele skloniti će se u unutarnju nastambu gdje ih čekaju hladna voda, osvježenje", kaže zoologinja Tatjana Šalika Todorović.

A osvježenje će rijetko tko naći oko podneva, pa se posjetitelje savjetuje da životinje dođu obići ili u ranijim prijepodnevnim satima ili predvečer. Zoološki vrt otvoren je od 9 sati do 20. U odnosu na prošlu godinu ovo ljeto Vrt je posjetilo čak 7000 posjetitelja više. Na to svakako utječu i noviji stanari, poput merkata, lemura i ljenjivaca, a čiji su najveći obožavatelji najmlađi Osječani.