Ostalo

DAN POBJEDE

Plenković: Suradnja i dobrosusjedski odnosi trebaju se temeljiti na odgovornom suočavanju s prošlošću

Premijer Andrej Plenković rekao je u nedjelju kako nam "Oluja" i vrijednosti Domovinskog rata trebaju i danas biti poticaj u izgradnji snažne i uspješne Domovine poručivši kako se danas zalažemo za suradnji i dobrosusjedske odnose koji se moraju temeljiti na istini, pomirbi, odgovornom suočavanju s prošlošću i pravdi.

Premijer Andrej Plenković   FOTO:Niksa Stipanicev / CROPIX
Piše: Hina

 "Hrvatska je bila velika u pobjedi pa je još 1996. godine pružila ruku pomirbe kroz normalizaciju odnosa sa Srbijom. Danas se zalažemo i za suradnju i dobrosusjedske odnose koji se moraju temeljiti na istini, pomirbi, odgovornom suočavanju s prošlošću i pravdi. To podrazumijeva i pronalazak odgovornih za sva kaznena djela počinjena tijekom rata. Međutim, nespremnost nekih da se suoče s prošlošću samo odgađa istinsku pomirbu, dok je iskreno preuzimanje odgovornosti npr. omogućilo primjerenu i trajnu pomirbu između Francuske i Njemačke i stvorilo snažni temelj današnje EU", istaknuo je Plenković na proslavi 23. obljetnice "Oluje" u Kninu.

Naglasio je kako je "Oluja" u svega nekoliko dana gotovo u cijelosti poništila učinke petogodišnje okupacije Hrvatske započete u kolovozu 1990. i vojnički porazila velikosrpsku politiku režima Slobodana Miloševića. 

"Zahvaljujući Oluji hrvatsko je vodstvo, uz pomoć UN-a kasnije i uz mnogo snažniji položaj, osiguralo mirnu reintegraciju Vukovara i cijelog hrvatskog Podunavlja, čime je 1998. konačno ostvarena cjelovitost hrvatskog teritorija", istaknuo je. Također, podsjetio je, strateška promjena odnosa snaga koju je donijela Oluja omogućila je slom opsade Bihaća, oslobađanje velikog dijela BiH te u konačnici Oluja je omogućila i potpisivanje Daytonskog i Pariškog mirovnog sporazuma za BiH.

Plenković je poručio i da je modernizacija Hrvatske vojske i policije, kao jamca sigurnosti zemlje i njezinih stanovnika, obaveza svake odgovorne vlade. Stoga je, naglasio je, nabava izraelskih borbenih zrakoplova F-16 Barak strateški važan korak koji će nam omogućiti da Hrvatska bude još sigurnija i da još bolje možemo odgovoriti sve ozbiljnijim sigurnosnim izazovima našeg vremena.

"Izbor izraelskih F-16 Barak aviona, s američkom tehnologijom, ogroman je korak za sigurnost hrvatske države i hrvatskog neba za sljedećih 30 godina", naglasio je Plenković pozdravivši izraelske i američke partnere koji su današnjim sudjelovanjem uveličali proslavu "Oluje".

Plenković je poručio i da odlučnost hrvatskih branitelja u borbi za slobodu Hrvatske svima nama treba biti stalan putokaz prema izgradnji uređenijeg i naprednijeg društva - društva jednakih mogućnosti za sve, a koje štiti slabije. 

"O tome ne bismo mogli ni pomišljati da nije bilo "Oluje", istaknuo je.

Dodao je kako danas na tim temeljima gradimo domovinu koja našim obiteljima treba omogućiti da ostaju u Hrvatskoj uz dostojan život, dobro plaćen posao i moderno obrazovanje za djecu i mlade.

"Gradimo Lijepu našu u kojoj se stvara i privređuje te odgovorno upravlja. Gdje se poštuje svoje i štite nacionalni interesi. Gdje se potrebite socijalno uključuje i razvija konkurentno gospodarstvo. Gdje se institucije osnažuju kako bi provodile hrvatske zakone. Gradimo Hrvatsku u kojoj politikom istine i pomirbe, poštujemo sve žrtve, jamčimo prava svim našim manjinama i nastojim postići široki konsenzus o bitnim društvenim pitanjima", naglasio je.

Poručio je i kako želimo izgraditi društvo u kojem podjele zamjenjujemo dijalogom i međusobnim uvažavanjem.    

Naglasio je i neka nam "Oluja" i vrijednosti Domovinskog rata - domoljublje, odlučnost i optimizam, budu trajna inspiracija u izgrađivanju moderne Hrvatske kako bismo okrenuti budućnosti i s vjerom u uspjeh zajedno izgradili Hrvatsku kakvu svi sanjamo.

"Takva Hrvatska bit će najveći spomenik svima onima koji su ugradili svoje živote u našu slobodu", istaknuo je. 

Plenković je rekao i kako sloga, ustrajnost i požrtvovnost koju je hrvatski narod tada pokazao trebaju nam i danas biti poticaj da nastavimo predano raditi u izgradnji snažne i uspješne Domovine.

Podsjetio je i da je Vlada prošle  godine na sjednici u Kninu predložila Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, koji je i usvojen u Hrvatskom saboru. Naglasio je kako Hrvatska time iskazuje dužno poštovanje prema hrvatskim braniteljima, a poboljšavanje njihova položaja postiže se povećanje proračuna za Ministarstvo hrvatskih branitelja čime se i šalje poruka kako štite dignitet hrvatskih branitelja. 

Roditelj poginulog branitelja pripadnika "Gromova" Stjepan Cumbaj poručio je kako se s ponosom sjećaju svoje djece kada vide kako njihova hrabrost i domoljublje nije zaboravljeno te da ih njihov narod poštuje. 

Istaknuo je kako tuga i praznina prati njega i sve druge koji su ostali bez članova obitelji, ali ih tješi to što je narod za koji su živjeli slobodan te dok god živi Hrvatska i oni će živjeti. Cumbaj je rekao i da su branitelji dokazali da se sve može postići kada ih vodi čista ljubav prema Domovini.

 

(Hina)