Društvo

NEKE BI STVARI TREBALO ZADRŽATI ZA SEBE

Obiteljske fotografije nastale iz ponosa mogu dovesti najmlađe u opasnost

Vrijeme je godišnjih odmora i obiteljskog uživanja na kupalištima. Radosne trenutke većina voli podijeliti s drugima na društvenim mrežema, no tu prijete određene opasnosti, pogotovo ako se na fotografijama vide i djeca. Evo zašto bi neke stvari ipak bilo sigurnije zadržati za sebe.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Antonio Bunoza / STV

Prvo plivanje u moru, igra na plaži, kupanje u bazenu – neke su od uobičajenih ljetnih aktivnosti svakog djeteta, a koje roditelji s ponosom fotografiraju za uspomenu. Ali u Centru za nestalu i zlostavljanu djecu pozivaju na oprez. Apeliraju da se ne objavljuju fotografije djece na društvenim mrežama kako ih ne bi izložili niti najmanjem riziku, odnosno kako osobe koje nemaju dobre namjere ne bi mogle otkriti gdje se djeca nalaze i provode slobodno vrijeme kao i druge informacije.

"Društvene mreže su iznimno zanimljive. Često roditelji koriste društvene mreže zato što putem njih žele i svojim prijateljima se pohvaliti svojom djecom, nečime što su djeca naučila novo, žele se pohvaliti svojoj rodbini kako djeca izgledaju, kako napreduju i onda često u tom nekom ponosu zaborave da ustvari ne znaju možda sve ljude koji su na internetu, da ne znaju kakve su sigurnosne postavke njihovih prijatelja ili poznanika koje imaju na internetu i da time ustvari mogu ugroziti dijete, izložit različitim rizicima", kaže Kristina Krulić Kuzman iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek.

Posebno je problematično ako se dijele slike nage djece koje se mogu koristiti za distribuciju dječje pornografije. Opasnosti su sve svjesniji i građani.

"Opće je poznata stvar da je to jedna stvar koja dovodi djecu u opasnost, da danas društvene mreže nisu sigurne i da bi trebalo to izbjegavati."

"Pa to se golica pokvarene bujne mašte kod pojedinaca."

"Nikad se nezna, ako hoćete čak i napad i silovanja djece maloljetnika, onda je normalno da je jako opasno da se od malih nogu privikava nekog da se uopće da se tako prikazuje i da se takve stvari događaju."

Treba biti svjestan da je nemoguće nešto obrisati s interneta. Ne možemo znati tko je to i gdje sve mogao pohraniti. Savjet je Centra da nekoliko puta razmislimo prije nego što nešto objavimo jer nakon toga više nemamo kontrolu nad tim sadržajem.