Ostalo

NOVI USPJEH OSJEČKIH VESLAČA

Braća Lončarić brončani na svjetskom prvenstvu!

Nakon četiri dana iscrpljujućih utrka na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Račicama u Češkoj Patrik i Anton Lončarić vraćaju se u Osijek s još jednim u nizu velikih odličja - brončanom medaljom. Dokazali su kako su u vrhu juniorskog veslanja u svijetu, a ponosno nose kući i najbrže izveslano svjetsko juniorsko vrijeme!

Braća Lončarić brončani na svjetskom prvenstvu!   FOTO:VK Iktus
Piše: Republika.eu / VK Iktus

Užasne vrućine na početku natjecanja i nekoliko pogrešaka na startu zakomplicirale su prvi nastup Patrika i Antona u kvalifikacijama tako da su bili treći, iza Nijemaca i Rumunja, te su u polufinale morali ići preko repasaža. Utrka repasaža bila je puno bolja od prve, no i konkurencija je bila dosta lakša tako da su uvjerljivom pobjedom ušli u polufinale. 

I tada je došao trenutak koji će se pamtiti- u najtežoj utrci polufinala opet su se našli na stazi s Nijemcima i Rumunjima, no ovaj su put Patrik i Anton Lončarić odveslali sjajno i izveslali najbrže juniorsko vrijeme u dvojcu bez kormilara- 6:27,910 uz malu pomoć vjetra u prsa i veliku želju da slome najveće konkurente iz Njemačke i Rumunjske. 

Finalna utrka bila je više nego uzbudljiva. Poveli su Litvanci uz najbrži start, potom su ih naslijedili Nijemci pa Lončarići da bi na kraju u gotovo fotofinišu rumunjski dvojac bio prvi, Nijemci drugi, a braća Lončarić treći. Vrlo blizu bio je i četvrti dvojac iz Južnoafričke Republike. Iako su očekivali obranu naslova svjetskih prvaka Lončarići i trener Krešimir Ižaković nisu nimalo nezadovoljni osvojenom broncom koja je potvrdila kako taj osječki trojac zaslužuje s pravom reći kako pripada svjetskom veslačkom vrhu. Moglo je, dakako, i bolje, no podsjećamo kako se veslalo u nezgodnim uvjetima, finalna utrka u lošijoj stazi s bočnim vjetrom, a osjetio se i nedostatak fizioterapeuta koji bi ih oporavio nakon napornih utrka. Zbog svega toga, ali i odlične brzine u finalnoj utrci (6:37,67) slobodno se može reći kako ova bronca uistinu ima zlatni sjaj.