Društvo

PREGLED TJEDNA

Tjedan obilježile tragedije u Zaprešiću te Genovi

Tragedije u Zaprešiću te Genovi obilježile su tjedan s kojim se polako opraštamo. A od naše nogometne reprezentacije oprostili su se i Mandžo te Suba. Unatoč protivljenju djela braniteljske populacije Bajaga je ipak u Varaždinu odsvirao svoje najveće hitove.

Tragična smrt mladića Mattea Ružića mnogima je otvorila oči i zorno pokazala mnoge nelogičnosti i nefunkcioniranje u sustavu hitne pomoći   FOTO:Krasnodar Persun / CROPIX
Piše: Media Servis / Republika.eu

Tragična smrt mladića Mattea Ružića mnogima je otvorila oči i zorno pokazala mnoge nelogičnosti i nefunkcioniranje u sustavu hitne pomoći, ali zapravo i u cijelom zdravstvenom sustavu. Prosvjedovalo se, Ministarstvo zdravstva gađano je jajima, oporba, ali i mnogi drugi traže ostavku ministra Kujundžića koji pak poručuje.

"Ako igdje prepoznam da sam odgovoran dati ću ostavku. U ovome trenutku ne prepoznajem", rekao je ministar Kujundžić.

Velika tragedija zadesila je Genovu. Urušio se vijadukt Morandi i uzeo više desetaka žrtava.

Bio je to poziv na buđenje, ne samo u Italiji, jer sama konstrukcija vijadukta bila je puna manjkavosti, a godinama se nije u njega ulagalo.

Ovotjednom crnom nizu priključila se i pročelnica za sport i tehničku kulturu u Gradu Rijeci, SDP-ova Vera Begić Blečić, koja je pijana, vozeći u suprotnom smjeru, na istarskom ipsilonu ubila 41 godišnjeg muškarca. Njoj je određen istražni zatvor, a nakon što su mediji počeli kopati otkriveno je da je pročelnica, inače bivša atletičarka, sklona vožnji u pijanom stanju. Sustav je i tu zakazao.

Gotovo 4 i pol tisuće radnika brodogradilišta Uljanik i riječkog 3. maja vikend je dočekalo bez plaća, u tijeku je proces mirenja, koji u biti znači uvod u štrajk, odnosno procedura je koja se mora ispoštovati prije početka štrajka. Ako plaće ne sjednu na račune u ponedjeljak ili utorak štrajk bi mogao početi u srijedu. Dok radnici i sindikati smatraju da je štrajk vrlo izgledan, ministar gospodarstva Darko Horvat poručuje: nije problem što plaće kasne nekoliko dana.

"Bit ćemo malo pametniji u ponedjeljak. To što plaća kasni dan ili dva mislim da nije problem, jer budite svjesni činjenice da gotovo 50 posto ukupnog vlasništva Uljanika leži na leđima radnika, tako da su i sami radnici sudionici ovog procesa. I uprava i radnici, ministarstvo financija i gospodarstva, u istom smo turbulentnom procesu. Pokušavamo iznaći modalitet da brodogradnja u Puli i Rijeci opstane", rekao je Horvat.

A Bajaga je ipak svirao u Hrvatskoj. Nepoželjan u Karlovcu, Bajaga je okupio u Varaždinu brojne svoje obožavatelje iako je dio veteranske populacije pokušao i u tom gradu izvršti pritisak i spriječiti njegov koncert. Branitelji ne mogu biti mjerilo svega i oko svega nametati svoje stavove, smatra profesorica na Fakultetu političkih znanosti Gordana Vilović.

"U jednom društvu koje želi biti zdravo i koje želi opsluživati sve koji žive u državi to nije dobro i ne vodi ničemu prihvatljivom", poručuje Vilović.

A nakon Vedrana Čorluke u ovom tjednu od dresa Vatrenih oprostili su se Mario Mandžukić i još jedan od junaka Svjetskog prvenstva u Rusiji, gdje je Hrvatska osvojila srebrnu medalju, Danijel Subašić.