Politika

PROPUSTI U ISPUNJAVANJU IMOVINSKIH KARTICA

Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa pokrenulo postupak protiv Mrak-Taritaš i Sinčića

Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa u petak je pokrenulo postupak protiv saborskih zastupnika Anke Mrak-Taritaš i Ivana Vilibora Sinčića zbog propusta u ispunjavanju imovinskih kartica.

Piše: Hina

Zamjenik predsjednice Povjerenstva Davorin Ivanjek rekao je kako Anka Mrak-Taritaš u svojim imovinskim karticama nije prijavila stanove -  od 153 četvorna metra u Vlaškoj ulici te od 73 četvorna metra u Ulici Ljudevita Posavskog, jer ih je darovala svojim sinovima neposredno prije obveze podnošenja prijave imovinske kartice.

Pojasnio je da je Mrak-Taritaš stan u Ulici Ljudevita Posavskog zajedno s garažom darovao njezin sin Ivan Taritaš 27. studenog 2015., a ona ga je 8. siječnja 2016., zajedno s garažom, darovala drugom sinu Franu Taritašu.

Ivanjek je pojasnio kako su po Zakonu o sprečavanju sukoba interesa dužnosnici obvezni istekom godine prijaviti ako je nastala bitna promjena na imovini. Stoga, kada je Mrak-Taritaš postala vlasnicom nad nekretninama u Ulici Ljudevita Posavskog, ona je to trebala prijaviti u imovinskoj kartici do 31. prosinca 2015., što je propustila učiniti.

Povjerenstvo je postupak protiv Sinčića pokrenulo zbog nesklada u imovinskoj kartici vezano uz kupnju (uz bankovni kredit) kuće u Zagrebu jer je naveo da joj je približna tržišna vrijednost oko 525.000 kuna, dok je Porezna uprava navela kako je vrijednost nekretnine 591.000 kuna.

Izvjestiteljica u tom slučaju Akeksandra Jozić-Ileković rekla je kako Sinčić Povjerenstvu nije na odgovarajući način objasnio nesklad od 75.000 kuna, jer je podigao bankovni kredit od 515.000 kuna a tržišna vrijednost nekretnine je 591.000 kuna. On u imovinskoj kartici nije obrazložio odakle je dobio 75.000 kuna, a trebao je to učiniti, rekla je.

Sinčić je novinarima rekao da je, kada je ispunjavao imovinsku karticu, gledao kako su to radili drugi zastupnici te je, kazao je, u kartici naveo onu vrijednost za koju je smatrao da će dati najviše informacija. Istaknuo je i da je Povjerenstvu prije mjesec dana podnio sve podatke.