Društvo

VRHOVNI SUD POTVRDIO

Štrajk u Croatia Airlinesu je nezakonit

Vrhovni sud potvrdio je presudu zagrebačkog Županijskog suda koji je 9. kolovoza zabranio štrajk u Croatia Airlinesu (CA).

Ilustracija   FOTO:Davor Pongracic / Cropix
Piše: Hina

No, za razliku od prvostupanjskog suda koji je presudio da sindikat Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA)  nije pregovarao u dobroj vjeri radi sklapanja novog kolektivnog ugovora, Vrhovni sud je zaključio da nisu bile ispunjene zakonske pretpostavke za dopuštenost štrajka jer prije najave tog štrajka nije bio proveden postupak mirenja.

U obrazloženju odluke Vrhovnog suda stoji da je „sud prvog stupnja pravilno postupio kada je prihvatio tužbeni zahtjev te štrajk najavljen 8. kolovoza 2018. utvrdio nezakonitim i zabranio njegovu provedbu, ali ne zbog razloga na koje se poziva prvostupanjski sud, već zbog razloga navedenih u obrazloženju ove odluke iz koje proizlazi da za provedbu novo najavljenog štrajka (8. kolovoza 2018.) nisu bile ispunjene zakonske pretpostavke za dopuštenost štrajka…, s obzirom da prije najave tog štrajka nije bio proveden postupak mirenja“.

Nakon što je Županijski sud štrajk proglasio nezakonitim sindikat ORCA je odbacio sudsko obrazloženje kako taj sindikat nije pregovarao u dobroj vjeri.

Najavljujući žalbu Vrhovnom sudu isticali su i da su prošli sve zakonom utvrđene procedure s obzirom da su višekratno razgovarali i pregovarali s upravom Croatia Airlinesa te stoga smatraju da su ispunili sve pretpostavke kako bi štrajk bio zakonit.