Gospodarstvo

DA LI JE BILO NEZAKONITOSTI?

Najavljeno poništavanje natječaja ‘najbrži prst‘, Žalac odgovornost prebacila na Horvata

Trebao bi se poništit natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova koji je jučer po principu 'tko prvi njegova djevojka' trajao svega nekoliko sekundi.

Gabrijela Žalac   FOTO:Bruno Konjevic / CROPIX
Piše: Media Servis

 Dok je jučer govorila 'nek se žale, to je takav natječaj', ministrica Gabrijela Žalac danas okreće ploču i odgovornost prebacuje na Ministarstvo gospodarstva. A nije ovo prvi takav slučaj i nije dovoljno samo poništiti natječaj, poručuju iz MOST-a.

Dok je jučer govorila revoltiranim poduzetnicima 'nek se žale, to je takav natječaj', resorna ministrica Gabrijela Žalac danas je lopticu prebacila na Ministarstvo gospodarstva koje, kaže, nije imalo dovoljno novca, odnosno ljudi, pa se nije išlo po kvaliteti, nego brzini prijava.

"Normalno da nije normalno, ali gledajte natječaj je tako koncipiran, a to nije naš natječaj već natječaj Ministarstva gospodarstva. Oni su ga takvim predvidjeli i takvi su bili i u prošlosti - "tko prvi, njegova djevojka", tako ga mi zovemo. Ja nisam za takve natječaje. Preko 800 prijava i od dostupne alokacije koja je 53 milijuna kuna, a prijava je pristiglo preko 350 milijuna kuna. Ja ću povećati alokaciju, a sigurna sam da ću zabraniti da se ovakvi natječaju objavljuju", istaknula je Žalac.

A je li bilo nezakonitosti?

"Oni koji su klikali u isto vrijeme, 200, 300 korisnika u isto vrijeme, oni na svom kompjuteru vide jedno vrijeme, a server bilježi onako kako su pristizale prijave i to je vjerojatno zabrinulo korisnike. Sigurno ne može server odlučivati kome se dodjeljuje novac, a kome ne", objasnila je ministrica.

Prozvani ministar gospodarstva Darko Horvat je uoči sjednice Vlade najavio da će se natječaj vrijedan 53 milijuna kuna poništiti.

"Natječaj koji smo pripremali je pogođeni natječaj, natječaj za koji pripremite 53 milijuna, a imate odaziv od strane realnog sektora koji premašuje i tri puta - locirana ili alocirana sredstva, samo znači da smo jako dobro pogodili natječaj. Mi ćemo tokom današnjeg dana razmotrit situaciju i najvjerojatnije taj natječaj poništit, pripremiti malo više novca i ponovno raspisati natječaj", rekao je Horvat.

No kad će se ponovno raspisati, još ne zna. O ovom 'brzom prstu' kaže moglo se i bolje, a na novom natječaju sad će biti i kriterija izuzev brzine.

"Jesmo li mogli drugačije, vjerojatno smo mogli, ali sada znamo koliki je interes i za taj interes ćemo pripremiti europska sredstva. Od ovih projekata koji su pristigli, a njih je u ovom trenutku duplo više od alokacije, kvaliteta projekata će biti ključni faktor. Mi ćemo za ovaj natječaj pripremiti dovoljno novca da sve one aplikacije koje će se podnijeti budu i usvojene", objasnio je Horvat.

Mostovci tvrde, sustav je zakazao, došlo je do tehničke pogreške i nisu svi građani imali jednake šanse za prijavu. Poništenje natječaja nije dovoljno, tvrdi Nikola Grmoja.

"Sad se posipaju pepelom. To priznanje nepsosobnosti govori da nam treba promjena i da nam u Vladi trebaju sposobni, odgovorni i stručni ljudi", rekao je Grmoja.

‘Nije ovo prvi slučaj, datira najbrži prst još iz vremena bivšeg ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka s obnovljivim izvorima energije, samo je sad u pitanju digitalizirani oblik’, istaknuo je Tomislav Panenić.

"Ne učimo na greškama iz prošlosti, nego se prepoznaje model da se može upravljati na takav način da će netko proturiti kukavičje jaje I nekog svoga. Vlada je još jednom poslala antipoduzetničku poruku", poručio je Panenić.

Sonja Čikotić, koja je uputila i zahtjev za hitnom sjednicom Odbora za regionalni razvoj i EU fondove ističe da je preko 100 poduzetnika već uputilo prigovore prema Ministarstvu. ‘Ne stoji im tvrdnja da nemaju dovoljno ljudi za provjeru kvalitete jer za vanjske suradnike dobivaju milijarde eura’, izjavila je Čikotić.

"Imamo situaaciju da nitko nije provjerio kvalitetu nijednog projekta, to je netransparentno i nimalo ohrabrujuće za rast gospodarstva", istaknula je Čikotić.

Konzultantica za EU fondove Ariana Vela nam je rekla da i oni već godinama upozoravaju da se ovakav način prijava treba mijenjati.

"Veliki interes je očekivan jer se radi o nabavi softvera maksimalne vrijednosti potpore od milijun kuna koji je malim i srednjim poduzetnicima u RH osnovno sredstvo za rad s svi su bili jako razočarani", zaključila je Vela.