Osječko-baranjska

SVE KAKO BI DJECI BILO BOLJE

Roditelji će morati izdvojiti još 100 kuna za djecu u školskom boravku

Od ponedjeljka, kako su najavili u Gradskoj upravi, kreće novi model produženog boravka za učenike osječkim osnovnim školama. A novo je to da će produženi boravak moći trajati od 7 ujutro do 17 poslijepodne, ali i to da će od sada umjesto nula kuna roditelji boravak plaćati 100 kuna. Za tu cijenu trebali bi dobiti novi program odnosno više neće učiteljice odlučivati što će raditi djeca u boravku već će biti izdrađen kurikulum za nastavnike i učenike u boravku, ali tek od iduće školske godine. U gradu pak poručuju - ovakvim modelom produženog boravka konačno ćemo omogućiti sadržajan i prilagođen boravak za svu djecu.

Roditelji će morati izdvojiti još 100 kuna za djecu u školskom boravku   FOTO:STV
Piše: Marija Završki / STV

Po novom modelu produženog boravka od nove školske godine mogu sudjelovati i učenici trećih i četvrtih razreda. Djeca će u boravku pod skrbi nastavnika po novome moći ostati nešto duže – od 7 do 17 sati, no svaka škola moći će prema svojim potrebama odrediti koliko će zapravo trajati produženi boravak. Zahvaljujući tome, najavila je dogradonačelnica Žana Gamoš, na neodređeno vrijeme zasposliti će se novi učitelji. Za te plaće Grad će izdvojiti dodatnih dva milijuna kuna.

"Ovim modelom grad Osijek će zaposliti oko 40 učiteljica koje će od ove školske godine raditi u punom radnom vremenu i na radnom mjestu, dakle posao zasnovan kao stalni posao", kaže zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš.

No, zbog novih učiteljica, neće se troškovi povećati samo za Grad već i za roditelje, koji će ako žele da im dijete ide u produženi boravak za to morati izdvojiti 100 kuna, a uz to treba platiti još i topli obrok od 300-tinjak kuna.

"Roditelji su i do sada plaćali obrok djeteta u osnovnim školama u produženom boravku sa iznosom od 14 do 16 kuna, a sada će taj obrok koji naravno na koncu mjeseca dobiju obračun škole i plate onoliko dana koliko je dijete stvarno išlo u školu i korsitilo obrok, a uz cijenu obroka sada će plaćati paušalan iznos od 100 kuna", kaže Gamoš.

I tako će roditelje koji imaju jedno dijete u produženom boravku to mjesečno stajati i do 400 kuna. No, kako u Gradu ističu sve to kako bi djeci bilo bolje.

"Naime, do sada su učiteljice same kreirale kako će djeca provoditi vrijeme u boravku pa smo imale u nekim školama djeca su više vremena provodile vani neka više unutra nakon što dovršimo i ovaj dio jedinstvenog kurikuluma tak oće i učiteljciama biti olakšan posao", ističe Gamoš.

Učiteljice će imati točno određen sadržaj za djecu u boravku. Kurikulum je u izradi, a provedba kreće iduće školske godine, ali zato plaćanje već od ove.