Ostalo

OPET NAPAO VLADU

Bernardić kaže da SDP ima plan za rasterećenje turizma

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je u nedjelju da je Vlada 'udara' na građane, koji žive od turizma, da se takva praksa mora mijenjati te da SDP ima plan za rasterećenje turističke djelatnosti, priopćeno je iz SDP-a

Davor Bernardić   FOTO:Cropix
Piše: Hina

 Bernardić se u nedjelju na otoku Krku družio s članovima stranke te je, kako stoji u priopćenju, komentirao situaciju u turizmu. Smatra da su pad broja noćenja i dolazaka gostiju posljedica nepostojanja turističke strategije te da Krk pokazuje kako se pažljivim planiranjem i novim idejama može ostvariti uspješna sezona.

 

"Ova nesposobna Vlada radi sve kako bi stvorila prepreke održivom razvoju turizma, uz nepostojanje jasne turističke strategije, otežavajući poziciju iznajmljivača. Vlada bez ikakvog obzira diže cijene paušala za iznajmljivače, dižu PDV u turizmu koji je najskuplji u Europi te cijene nameta za vezanje brodica. Cijene vezova i porez na brodice poskupjele su deset puta, udara se na paušalne iznajmljivače s pet puta većom cijenom, a PDV se gotovo udvostručio s 13 na 25 posto,“ kazao je Bernardić.

Istaknuo je da se, ako želimo biti konkuretni na europskoj i svjetskoj razini i biti jedna od najpoželjenijih turističkih destinacija u Europi, takva praksa i pravila moraju mijenjati te da stopa PDV-a mora biti manja. „SDP ima plan kako rasteretiti i unaprijediti turističku djelatnost", dodao je.

Bernardić je podsjetio kako je SDP ranije već iznio prijedlog smanjenja PDV-a za ugostiteljstvo na 13 posto i smanjenje PDV-a na usluge smještaja u turizmu na 10 posto.

Govoreći o LNG terminalu na otoku Krku, ocijenio je je da je Zakon o terminalu za ukapljeni prirodni plin ili lex LNG donesen na netransparentan način i na brzinu te da nije u skladu ni sa zakonima, ni s prostorno-planskom dokumentacijom Općine Omišalj i Primorsko-goranske županije.

"S pravom se i dalje pitamo je li grupa koja ga je pisala još jedna, nova Borg grupa kao u slučaju Agrokora? Način na koji je donesen lex LNG sličan je načinu na koji se donosio lex Agrokor, kojim se izvuklo preko 500 milijuna kuna. Lex LNG narušava ekološke standarde i šteti građanima Omišlja i cijele Primorsko – goranske županije," rekao je.

Bernardić je zaključio da i lex Agrokor i lex LNG mogu na kraju doživjeti isti scenarij -  katastrofalne posljedice za hrvatske građane.