Ostalo

TJEDNI PREGLED

Brodogradilišta na čekanju, Todorić odnio bod u Londonu

Tjedan od kojeg se polako opraštamo nije donio zaključenje mučne priče oko sudbine brodogradilišta, a neće, pretpostavljamo, ni onaj pred nama.

Prosvjed radnika Uljanika   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Zaključena je pak stranačka karijera jednog dugovječnog HDZ-ovca. Leptiriće u trbuhu i sreću zbog prvog dana škole osjetili su mnogi prvašići, no na žalost nije taj dan ostao u dobrom sjećanju svima njima. A jednom se čovjeku ostvarila želja da još ostane van granica Hrvatske.

Uljanik je danima u blokadi, u tjednu pred nama trebala bi radnicima sjesti i druga obećana plaća, a o planu restrukturiranja kojeg je sastavila Uprava, a za kojeg smo saznali da nije poslan službeno došla je u Zagreb stavove iznijeti povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Bruxelles nije oduševljen što je udio države prevelik u odnosu na ono što je njima prihvatljivo, pa plan mora na doradu.

Premijer Andrej Plenković izjavio je da ima još zainteresiranih strateških partnera, no nije otkrivao o kome se radi.

Ministar gospodarstva Darko Horvat kaže da je u ovom trenutku, bez odluke NO-a i Uprave, teško o njima razgovarati.

"Komisija koliko god vidi sigurnost države da želi pomoći i Uljaniku i 3.maju još uvijek nije sigurna da to i želi i može strateški partner", poručio je Horvat.

Radnici sve vrijeme na svojim radnim mjestima na koja su se vratili u ponedjeljak, ali zbog nedostatka materijala nemaju što raditi, čekaju rasplet.

U međuvremenu, narudžbe koje su bile dogovorene otkazuju se. Ivici Todoriću želja se ostvarila. Uspio je u naumu da ne bude izručen Hrvatskoj. Na ročištu u Londonu odobren je zahtjev njegovog odvjetničkog tima da priloži nove dokaze i pokuša uvjeriti sud da prihvati njegovu žalbu. Novo će se ročište održati sredinom listopada. Poručio je da je jako sretan.

"To nije moja pobjeda, to nisu moje pobjede, to su pobjede svih onih koji se bore protiv korupcije u Hrvatskoj. I njima čestitam, jer zajedno idemo dalje da razotkrijemo ono što u Hrvatskoj i u regiji ne vrijedi", izjavio je nakon ročišta Ivica Todorić.

Ponedjeljak je, ako ćemo biti iskreni, od strane mnogih roditelja dočekan s olakšanjem. Prvog dana nove školske godine u školske klupe sjelo je oko 400 tisuća učenika, njih gotovo 40 tisuća prvi put. Loša vijest je da je osam škola ove godine zatvoreno jer nemaju niti jednog učenika, dok u njih čak 117 nema prvašića.

Unatoč kritikama koje je eksperimentalni program Škola za život doživio i činjenice da je njegovo provođenje počelo bez neke opreme, a i udžbenici su se čekali, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak je zadovoljna, a kritike odbacuje. Jako zadovoljan je očito i šef HNS-a, stranke iz čije kvote dolazi ministrica, koji je čak svoju sreću, stari post na Tweeteru u kojem se hvali da će spasiti obrazovanje u Hrvatskoj, dao tiskati i na jumbo plakatima.

Uzbuđenje prvašića prvog dana škole ogromno je, tako je bilo i za malu Elenu iz Zagreba, djevojčicu koja je prvog dana došla u svoju školu, no na kraju ostala sama i neprozvana. Od same pomisli kako se dijete u tom trenutku moglo osjećati odmah se stvara knedla u grlu. Majka je ljuta objavila priču na Facebooku, ravnatelj tvrdio da im iz Gradskog ureda za obrazovanje ništa nisu poslali, a iz Ureda su tvrdili da kod njih nema propusta u pravnom smislu. Mirjana Berislavić..

"Ured kada donosi rješenje, rješenje se dostavlja roditelju, ali ne i školi", poruka je iz Ureda. Za Elenine suze čini se nitko nije bio kriv, ona je sutradan ipak krenula u školu, a ministrica Divjak u intervjuu za Media servis oštro je reagirala.

"Mislim da je nedopustivo da se tako nešto dogodi. Bez obzira tko je pogriješio, dijete je to koje mora biti u središtu našeg interesa i pažnje", istaknula je Divjak.

Počele su prijave za subvencionirane kredite, traju dva tjedna, a u ovom prvom pomame baš i nije bilo. Resorni ministar Predrag Štromar tvrdi da je to zato jer je dobro iskomunicirano s javnosti da će subvencija biti dovoljno. Neki drugi stručnjaci smatraju da je razlog ipak činjenica da su netom prije otvaranja prijava cijene kvadrata značajno porasle. Na Zagrebačkom županijskom sudu počeo je proces protiv Milana Bandića i ostalih za aferu Štandovi.

Tužiteljstvo tvrdi da je Zagreb oštećen za 300 tisuća kuna jer su udruzi U ime obitelji ustupili bez naknade štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum. Nitko od troje optuženih ne osjeća se krivim,a u telefonskim razgovorima koji su preslušavani moglo se čuti da je gradonačelnik Zagreba vulgarnim rječnikom govorio o predsjednici inicijative, Željki Markić.

Tjedan je bio značajan i za HDZ-ovce. Stranka je nakon njegova grijeha dolaska autobusima u Zagreb pred središnjicu izbacila veterana Darka Milinovića, i to 6 dana prije no što je trebao biti protukandidat, za mnoge od strane središnjice favoriziranom, Marijanu Kustiću u današnjoj borbi za prvo mjesto Ličko-senjskog HDZ-a. Odmah se postavilo pitanje koliko je sada poljuljana Plenkovićeva većina jer ako Milinović aktivira saborski mandat, ostaje mu 76 sigurnih ruku, dakle minimum.

Milinović je pustio da mu se nekoliko dana slegne, a onda je poručio da će još jedno vrijeme ostati župan. U stranku će se vratiti, uvjeren je, čim Plenković ode.

‘‘Ja sam uvjeren da će idući predsjednik ili predsjednica HDZ-a u prvom danu svog mandata reći, pozivam Darka Milinovića da se vrati u HDZ‘‘, istaknuo je.

U međuvremenu u SDPu raste pritisak na Davora Bernardića da odstupi, ponovno se sastalo 80-ak nezadovoljnika, a da je vrijeme da ode poručio mu je i šef splitsko-dalmatinskog ogranka, Ranko Ostojić.

Za sada pozivi nisu našli plodno tlo.