Osječko-baranjska

SLUŽBENIK POGRIJEŠIO, SVE ISTRAŽUJE POLICIJA

Vrlo skupa greška: Grad Đakovo nepoznatom prevarantu nakon zahtjeva poslanog mailom uplatio iznos od čak 50 tisuća eura!

Nevjerojatnom slučaju internetske prevare na koju su nasjeli djelatnici Grada Đakova svjedočimo ovih dana. Prema provjerenim informacijama kojima raspolaže naš portal, pročelnik za financije dobio je mail u kojem je pisalo kako gradonačelnik Đakova Marin Mandarić traži da izvrši hitnu uplatu na bankovni račun naveden u mailu.

Ilustracija   FOTO:Republika.eu
Piše: Republika.eu

Pročelnik je odmah, vjerujući kako je zahtjev doista poslao gradonačelnik, na navedeni račun prebacio traženi iznos od, prema našim saznanjima, čak 50.000 eura! No, čini se kako je netko napravio lažni mail upravo s imenom gradonačelnika kao pošiljatelja, a na što je službenik nasjeo.

Kako doznajemo od izvora bliskom našem portalu, sve je vrlo brzo prijavljeno policiji, koja trenutno provodi izvide.

U upitu kojeg smo poslali Gradu Đakovu, želeći razjasniti cijelu ovu situaciju, pitali smo ih je li istina kako je na službeni mail stigao zahtjev za isplatom određene količine novčanih sredstava, tko je dao nalog za isplatu i u čiju su korist sredstva isplaćena, te je li istina kako je o svemu obaviještena policija.

Iz Grada Đakova odbili su naš zahtjev, budući da su, kako navode, postupci nadležnih tijela vezano za traženu informaciju u tijeku.


Protiv pročelnika ipak, doznajemo, pokrenut je stegovni postupak zbog povrede službene dužnosti.

Inače, prema provjerenim informacijama kojima također raspolaže naš portal, krajem kolovoza nekoliko privatnih tvrtki u Hrvatskoj dobilo je slične lažne mailove u kojima se traže podatci o njihovom poslovanju ili stoje zahtjevi da na inozemne račune uplate veće novčane iznose.  

Redom su mailovi bili naslovljeni na odgovorne osobe u tim tvrtkama, no malo detaljnijim uvidom u sam mail, i informatički slabijim "pismenim" osobama bilo je očito kako su mail adrese pošiljatelja posve izmišljene.

Radi se o takozvanim "phishing mailovima". 

Mnogi su, dakle, u mailovima prepoznali varke, ali očito ne i djelatnici Grada Đakova koji su nasjeli na prevaru. Hoće li ikada dobiti novac natrag, ostaje za vidjeti.