Osječko-baranjska

TRADICIJA U KOPAČEVU

''Ribarski dani" prvi put u 20 godina financirani sredstvima EU

Ovaj vikend u Baranji obilježila je manfiestacija "Ribarski dani" u Kopačevu koja je održana po dvadeseti put. U središtu je ponovno sajam domaćih proizvoda, kolača, crvene mljevene paprike, meda, vina, rukotvorina kao i nastup brojnih kulturno-umjetničkih društava za vrijeme kojih se služe specijaliteti od ribe.

Ribarski dani u Kopačevu   FOTO:Republika.eu
Piše: Marin Ćurić / STV

I do 10 tisuća ljudi iz Hrvatske i susjednih zemalja zna posjetiti dvodnevnu manifestaciju "Ribarski dani". Brojna obiteljska poljoprivredna gospodarstva nude svoje domaće proizvode hrane i pića, a sve to popraćeno je kulturnim i zabavnim programom. Mjesto na rubu Kopačkog rita Kopačevo živi za ovaj događaj kako bi pokazalo svoje turističke potencijale.

"Po prvi puta nakon 20 godina Ribarski dani se financiraju sredstvima Europske unije, Općina Bilje zajedno sa svojim partnerima Zelenim Osijekom, u prekograničnoj suradnji s partnerima iz Republike Mađarske osigurala je sredstva za financiranje četiri manfiestacije na području Općine Bilje, Ribarski dani su naravno jedna od najvećih manifestacija i oni, dakako, ulaze u to", rekao je načelnik Općine Bilje Željko Cickaj.

Europskim novcem nabavljena je i pozornica u Kopačevu koja je odsad u vlasništvu Općine, kao i šator sa svom potrebnom infrastrukturom. Poznat je plan županijske Uprave pretvoriti Osječko-baranjsku županiju pretvoriti u najjače kontinentalno turističko odredište u državi u čemu 'Ribarski dani' imaju vrlo važnu ulogu.

"Mogu reći da je od prošle godine do danas puno veći broj izlagača, puno više vas je došlo ovdje u Kopačevo što je izuzetno bitno i što mi je drago vidjeti. Zato što će Osječko-baranjska županija ozbiljno, a to je već započela, raditi na turističkoj ponudi, Osijeka, županije, Slavonije i Baranje, i sve onoga što mi u našoj županiji imamo, a definitivno u tome prednjači Baranja. Baranja sa svojom tradicijom, kulturom, gastronomijom, tradicijskim načinom života koji ovdje u Kopačevu možemo vidjeti, arhitekturom koju ovdje možemo vidjeti...", kaže osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Glavni adut manifestacije je prikaz spravljanja i degustacije gastro specijaliteta od riječne ribe, s naglaskom na fiš paprikaš, šarana u rašljama i pečene ribe. Mještani Kopačeva još su 1998. godine osmislili ribarsku feštu nastavljajući tako tradiciju oživljavanja tradicionalnog ribarenja po ritskim kanalima.

"Uistinu je za svaku pohvalu napor mještana Kopačeva prije svega u organiziranju ove velebne manifestacije, najveće u Baranji i mogu samo reći da mi je drago da je DZMH bila jedan od pokretača ovog programa 1998. godine. Vidimo gdje je to izraslo", kaže saborski zastupnik mađarske nac. manjine Robert Jankovics.

"Ribarski dani" završavaju večeras koncertom Slavonia benda.