Ostalo

TJEDNI PREGLED

Afera SMS-ovi, porezna reforma i Luka Modrić kao najbolji nogometaš svijeta obilježili tjedan

Dugo očekivana porezna reforma Zdravka Marića napokon je došla u saborske klupe, a s njome i nezgodan podatak za premijera: od 2016. kad je zasjeo u Banske dvore, do početka sljedeće godine kad reforma kreće u primjenu plaća će mu porasti za više od 3800 kuna.

Milijan Brkić   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Tjedan je obilježila i afera s lažnim SMS ovima koja je uzdrmala poziciju Milijana Brkića u HDZ, dok se javnost zgražala i nad napadom, točnije gađanjem hranom, nad saborskim zastupnicima SDSS, Miloradom Pupovcem i Borisom Miloševićem.

Špijunska afera potresa HDZ. Blaž Curić, Vozač ministra poljoprivrede Tolušića, ujedno i kum drugog čovjeka HDZ-a Milijana Brkića, pritvoren je nakon što je dojavio MUP-ovom informatičaru Franji Vargi da ga prati policija. A taj Varga je, ni manje ni više, nego, izrađivao lažne SMS poruke za Zdravka Mamića kako bi mu pomogao da izbjegne osuđujuću presudu. Oporba u svemu vidi unutarstranački obračun HDZ-ovaca. Krešo Beljak, Božo Petrov i Davor Bernardić.

"Riječ je o kukavicama koji koriste vozače za unutarstranačke obračune i za podmetanja tko je kome pisao SMS-ove."

"HDZ ide iz afere u afere. Očita je povezanost HDZ-a s obavještajnim i paraobavještajnim strukturama."

"Građani su siti njihove korupcije, njihovog klijentelizma. Kad se slobodno pokolju, onda će biti najmanje štete za sve građane, građani će taman prodisati."

Kako diše premijer kad je u pitanju Brkićeva pozicija u HDZ-u, tek treba vidjeti. Zasad ne otkriva hoće li biti sankcija, dok istraga ne pokaže svoje.

"Od mene u ovom trenutku očekivati, ili od bilo koga drugoga, da nešto anticipira, presumira, povodi se naslovima, raznoraznim teorijama koje možemo čitati ili slušati, to nema šanse."

Nakon što se mjesecima kuhala u kabinetu ministra financija Marića, porezna reforma konačno je stigla u saborske klupe. Najveći adut vladajućih, značajno je smanjenje PDV-a na dio prehrambenih proizvoda, no oporba je isticala jednu drugu, za premijera Plenkovića nezgodnu činjenicu. Njemu su, otkad je 2016. zasjeo u Banske dvore, razne porezne izmjene donijele veću plaću za gotovo četiri tisuće kuna.

"Bili su neki zahtjevi koalicijskih partnera i rezultat toga je zapravo povećanje plaće premijeru."

Kaže Anka Mrak Taritaš. No, sve je to kamilica prema prozivkama na račun ministra Marića i na detaljima njegove porezne reforme. Tako je SDP-ovac Siniša Hajdaš Dončić, među hranom kojoj će se sniziti PDV, pronašao delicije koje Hrvati rijetko imaju na stolu.

"Najveći onako trash mi je priča o rakovicama, naravno, i hlapu, jednom klasičnom hrvatskom proizvodu, koji se nalazi svaki dan na stolovima hrvatskih obitelji koje će biti jednostavno oduševljene da će to jesti pod stopom od 13 posto. To je savršeno."

Da je reforma tek skup nabacanih mjera, slikovito se izrazio zastupnik Tomislav Žagar.

"To vam je kao pojam župnikova cura. Svi kažu da postoji, ali je nitko nikad nije vidio." Tjedan za nama obilježilo je i gađanje hranom dvojice saborskih zastupnika SDSS-a na tržnici Dolac. Milorad Pupovac i Boris Milošević spuštali su se s Markova trga i dogodio je incident koji je naišao na opću osudu. Pomirljivo je, začudo, reagirao Aleksandar Vučić.

"Neću ovu situaciju koristiti za dolijevanje ulja na vatru u lošim odnosima između Srba i Hrvata",

Odnosa koji usitinu sporo, puževim korakom, napreduju.

No, u tjednu na izmaku, doživjeli smo i kolektivnu euforiju koju imamo zahvaliti Luki Modriću. Prvom Hrvatu u povijesti koji je dobio Fifinu nagradu za najboljeg nogometaša svijeta. O kakvom je prestižu riječ, svaka riječ je suvišna i zato samo - bravo, Luka!