Gost komentator

BRANKO BOGDANOVIĆ

''Ericsson Nikola Tesla otvorio razvojno-istraživački centar u Osijeku''

Moram u ovom osvrtu istaknuti da je naslov kolumne jedan reprezentativni spin kako lokalnih tako i nacionalno „kalibriranih“ političara. Da budem potpuno jasan ovdje ne mislim na poslovnu politiku Ericssona Nikola Tesle već na karikaturalno kreveljenje loših glumaca u pokušaju oživljavanja mrtvaca zvanog gospodarstvo istoka Hrvatske.

Branko Bogdanović   FOTO:STV
Piše: Branko Bogdanović

Kakva dramaturgija amaterskog putujućeg kazališta Andreja Plenkovića, kakav zaplet, kakvo spoticanje lokalnih političkih poltrona. Posebno boli lamentiranje ishlapjelih, besprizornih kreatura koji nisu svjesni niti konteksta niti smisla izgovorenih riječi a među njima prednjači hvalospjev g. Gradonačelnika koji kaže:

„Osijek je danas okrenuo leđa svojoj gospodarskoj prošlosti, od danas se stvaraju novi temelji za razvoj Osijeka. Među ovih 30 zaposlenih najveći je dio onih koji su živjeli u Zagrebu. i ako se vrate u Osijek, onda je to veliki zaokret – poručio je osječki gradonačelnik Ivica Vrkić, koji je zahvalio Vladi RH "jer je stvorila politički okvir za dolazak te svjetske tvrtke".“

Zar je moguće izgovoriti ovakav pamflet bez imalo grižnje savjesti bez imalo stida ispred svih tih, za pretpostaviti, inteligentnih likova uprizorenog događaja, zar je moguće ne posuti se pepelom nakon toga? Premijer se nadovezuje još većim "Bullshit-om!" i kaže kako „takve investicije pokazuju da Slavonija ima budućnost.“

“Odluka da privatna kompanija, koja je mogla odabrati bilo koji dio Hrvatske, otvori ovaj centar u Osijeku…….“.

Želim da razlikujete investitore i poduzetnike pa se može ustvrditi da je otvaranje razvojno istraživačkog centra poduzetnički poduhvat svjetski prepoznatljive kompanije za koju u „LIDER“-u tvrde da je;

Ericsson Nikola Tesla na prodaji u prvih šest mjeseci uprihodio više od 760 milijuna kuna

Ericsson zaključio 2017. godinu s gubitkom od 3,6 milijardi eura

U kontekstu nedostatka događanja u i oko investicija kao i nedostatka poduzetničke inicijative značajnijeg obima Premijera se dovodi u kontekst jedne od većih afera osječke građevinske bratije.

Centar je smješten u Kappa centru u središtu Osijeka??? Za Osijek i njegove stanovnike ovaj centar je zona užasa, promatrajući iz ugla prevarenih vlasnika nekretnina, za koju se sprema prepoznatljiva stečajno, ovršna završnica. Vezati značajna očekivanja poduzetničke slobode, ulazak svijeta na velika vrata u Osijek, u zamršenu prošlost i nejasnu budućnost Kappa Centra, prepoznatljiva je politika izgubljene osječke gradske uprave. Zabrinjava, u mnogo čemu, pasivnost osječke inteligencije pored koje prolaze ovaj i ovakvi histerični događaji a da se ne osvrnu na očite propuste i improvizacije provučene kroz javne medije. Jasno je jedino da uvrštavanje ovog događaja u aktivnosti oko projekata dogovorenih na sjednici Vlade održanoj u Osijeku a u okviru projekta Slavonija Baranja i Srijem znači potpuni akcijski fijasko. Strateški ciljevi tehnološke, gospodarske i društvene održivosti, kako se navodi u obrazloženju otvaranja razvojno-istraživačkog centra, neće i ne mogu biti značajno unaprijeđeni. Ove strategije i ciljevi razvijaju se na nekim drugim mjestima, mjestima koja iz nekog razloga ostaju nijema i neprepoznatljiva u sjeni političke gluposti. Zato, količina izgovorene riječi ne znači apsolutno dokaz inteligentnog razmišljanja već ga čini smisao i značaj izgovorenog. Doprinos koji donosi otvaranje nekoliko desetaka radnih mjesta treba da ostane upravo toliki koliko je mladih ljudi ostalo u ovom mrtvom gradu niti milimetra više. Značaj koji se iskazuje poduzetničkom eksperimentu mega-kompanije dokaz je nihilističke politike bezličnih političkih aktera u svrhu samo-promocije pojedinaca.

Što se samog Kappa Centra tiče dovoljno je pročitati isječke o ograđivanju od vlasništva što u prvi plan dovodi Hetta Asset Ressolution (sa sjedištem u Beču), koji je na sebe preuzima samo i isključivo rješavanje pitanja nekretninskih potraživanja bivše „Hypo banke“ , navodeći kako su oni prije svega “vjerovnici, a ne vlasnici” Kappa centra. HETA Asset Resolution Hrvatska, društvo je za financiranje d.o.o. i bave se poslovima koji su u posrednoj ili neposrednoj vezi s poslovima leasinga: prodaje te davanje u zakup i najam objekata leasinga vraćenih leasing društvu ili čiji je vlasnik leasing društvo po osnovi obavljanja poslova leasinga.

Iza svega ovoga slijede nejasni odnosi poduzetnika „Ericsson Nikola Tesla“, prostora djelovanja i aktera političke zbilje grada Osijeka u pripisivanju zasluga za „spas Slavonije“. Premijer je u svemu ovome kolateralna žrtva.

Pametnome dosta, a vama koji mislite da je ovaj novootvoreni centar otvoren na čvrstoj i stalnoj adresi, na pozor.

Branko Bogdanović

Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu.