Politika

ANTO ĐAPIĆ

"Vukovarski prosvjed neće imati smisla ukoliko ne bude prvorazredni politički događaj"

Anto Đapić i njegov Demokratski savez nacionalne obnove podržavaju subotnji prosvjed u Vukovaru, ali njegov uspjeh, smatraju, moguć je samo uz jasne političke poruke, koje bi trebale biti odaslane iz Vukovara. Ukoliko je netko državnim odvjetnicima politički nalagao da uspore procesuiranje srpskih zločina, a maksimiliziraju i prema potrebi "fabriciraju" dokaze protiv hrvatskih branitelja i generala, onda to, smatra Đapić, moraju kazati. Bez toga skup, kaže, neće imati smisla.

Anto Đapić   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Skup u Vukovaru je "krik s Ovčare", novi pokušaj pokretanja procesa koji će ispraviti barem dio nepravde, koja je počinjena nad hrvatskim narodom u srpskoj agresiji na Hrvatsku. Tako ga doživljava Anto Đapić, koji podsjeća na sličan skup koji je pod nazivom «Krik s Ovčare» održan prije 17 godina, koji je, kaže, bio veličanstven, ali nije polučio nikakve učinke.

"Ono čega se najviše bojim kod ovoga skupa to je pacifiziranje istoga. Najava i organizatora pojedinih, koji su krenuli vrlo žestoko i snažno u najavu skupa o tome da neće biti politizacije skupa nisu jasne što to znači. Jedna je stvar da se skup ne smije pretvoriti u stranački obojenu propagandu. To je jedna stvar, ali takav skup, ako nije prvorazredni politički događaj onda on nema smisla", kaže predsjednik DESNO Anto Đapić.

Iza institucija stoje živi ljudi, a ukoliko su do sada bili kočeni u procesuiranju zločina postavlja se pitanje od koga su dobivali političke naloge za to, tvrdi Đapić.

"Uvijek se pravdalo neprocesuiranje srpskih zločina nad hrvatskim narodom manjkom dokaza, a sa druge strane imali ste koliko god treba dokaza nakon 20 godina, i fabriciranih dokaza, izmišljenih dokaza kako bi se optuživalo hrvatske branitelje i generale od Glavaša, Milankovića, Đure Brodarca, Mirka Norca, itd, koji su podobivali velike i teške robije", ističe Đapić.

Đapić poručuje kako se o tome mora javno progovoriti, kako to moraju biti i osnovne poruke odaslane s vukovarskog prosvjeda te kako institucije treba vratiti hrvatskom narodu. One, kaže, ne funkcioniraju kako treba, jer se Hrvatskom "tezgari", a njegovanjem i razvojem političkog srpstva i omogućavanjem nakaradnog izbornog zakona urušava hrvatski nacionalni suverenitet. To se, upozorava, čini i takozvanom reformom obrazovanja i kulturom u Hrvatskoj, a oslikava i na primjeru položaja hrvatskoga naroda u BiH, posebice nakon najnovijih izbora i nametanja bošnjačko-islamističkog satelita Komšića za člana Predsjedništva u ime hrvatskoga naroda.