EU

UN

Klimatske katastrofe uzrokuju sve veće ekonomske gubitke

Ekonomski gubici uzrokovani klimatskim katastrofama u posljednjih 20 godina narasli su dva i pol puta, objavili su u srijedu Ujedinjeni narodi.

Ilustracija   FOTO:pixabay
Piše: HINA

 Od 1998. do 2017. izravni trošak svih katastrofa iznosio je 2,9 bilijuna dolara. Od toga je 77 posto katastrofa uzrokovano ekstremnim vremenom koje se intenziviralo zbog sve toplijeg planeta, izvijestio je Ured za smanjenje rizika od katastrofa Ujedinjenih naroda (UNISDR). 

Gubici zbog katastrofa između 1978. i 1997. iznosili su 1,3 bilijuna dolara, a 68 posto tog iznosa bio je uzrokovan vremenskim nepogodama poput oluja, poplava i suša. 

"Vidimo da klimatske promjene igraju sve veću ulogu u rastu troška katastrofa diljem svijeta, a to će vjerojatno biti slučaj i u budućnosti", istaknuo je Ricardo Mena, službenik UNISDR-a čije je sjedište u Ženevi. 

Klimatski znanstvenici su u ponedjeljak upozorili da bi rast prosječne svjetske temperature više od 1,5 stupnjeva Celzija iznad predindustrijske temperature doveo do većeg stradanja, posebice među najsiromašnijim stanovništvom. 

Planet se već zagrijao oko 1 stupanj. 

Klimatske promjene jačaju učestalost i snagu ekstremnog vremena, a katastrofe će ugroziti održivi razvoj, upozorava izvještaj Ureda. 

Katastrofe povezane s klimom iznosile su 90 posto od sveukupno 7,2 tisuće katastrofa koje su se dogodile između 1998. i 2017. godine, a to su većinom bile poplave i oluje. 

Najveći gubici zabilježeni su u Sjedinjenim Državama (945 milijardi dolara), a slijede ih Kina (492 milijardi) i Japan (376 milijardi).

U protekla dva desetljeća poginulo je 1,3 milijuna ljudi a 4,4 milijarde su ozlijeđene, ostale su bez doma, izbjegle su ili zatražile hitnu pomoć. 

Više od polovice smrtnih slučajeva uzrokovala su 563 potresa i tsunamiji povezani s njima.  

 

(Hina) xis ydv