Osječko-baranjska

GOTOVO SVE ĆE U IZVOZ!

Otvorena tvornica antikorozivnih folija u Belom Manastiru

Ne čuje s to u Hrvatskoj, a pogotovo u Slavoniji i Baranji često, ali otvorena je nova tvornica. EcoCortec u Belom Manastiru koji je pokrenut prije 12 godina danas je otvorio novi pogon. Tvrtka koja proizvodi antikorozivne folije izvozi gotovo proizvod, a na otvorenju su najavljena i nova zapošljavanja.

Otvorena tvornica antikorozivnih folija u Belom Manastiru   FOTO:STV
Piše: Antonio Bunoza / STV

Na tradicionalan način, rezanjem vrpce, službeno je otvoren novi dio tvornice EcoCortec koja je dio grupacije jednog od najuspješnijih europskih proizvođača ekoloških materijala za pakiranje koji štite od korozije.

"Ovo je novi objekt, nova tvornica, ustvari proširenje i tako je bilo i zamišljeno prije 12 godina da ćemo sad doći do punog kapaciteta. Jučer mi je bio 70. rođendan, prema tome ovo mi je najljepši mogući poklon za rođendan. Mi smo tu stvarno investiciju do maksimuma iskoristili, zapošljavamo ljude. Što mogu reći, što mi je jako drago da u 12 godina proizvodnje ovdje nismo izgubili ni jednog čovjeka, ni jednog djelatnika koji bi trebali otići u Austriju i tako dalje", rekao je vlasnik tvrtke EcoCortec Boris Mikšić.

Do kraja godine namjerava se zaposliti još 10-ak djelatnika zbog povećanja potražnje, te će ih u pogonu biti ukupno 50.

"Proizvodnja je antikorozive folije. To mi zovemo takozvano pametno pakiranje kod samog pakiranja, transporta određenog metala. Štiti se od korozije, ne mora se stavljati masti, ulja, zamaščivanje nego otpakirate i možete koristiti koristiti proizvod. Znači najviše proizvodnje koju mi radimo, folije koje mi radimo je namjenjena industriji, industrijskoj uporabi", rekla je direktorica tvrtke EcoCortec Dijana Zrinski.

Radi se od ponedjeljka do petka u tri smjene, a prosječna je netto plaća zaposlenih 5 tisuća kuna. Gotovo sve što se ovdje proizvede je za izvoz, čak više od 95 posto.

"U 10 mjeseci je ovaj pogon ovdje završen, on će odraditi probnu proizvodnju kratko i kreće formalni onaj tehnički dio pregleda i konačnu proizvodnju folije koju vidite već ovdje probnu u pozadini. Što je bitno, bitno je da se ovo događa u gradu Belom Manastiru, bitno je da je ovdje uloženo 28 milijuna kuna", kaže gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.

"Bez privatne inicijative, bez donosa novog kapitala na ovaj prostor naravno da je teško očekivati brz gospodarski napredak, ali mali korak po korak čini nešto što je početak puta, a kraj može biti puno bolji", rekao je zamjenik župana osječko-baranjskog Goran Ivanović.

Dio financija za ovaj je projekt osigurano iz europskih fondova, a u Gradu kažu spremni su svakome tko želi uložiti u proizvodne pogone i poslovanje maksimalno izaći u susret.