Ostalo

TJEDNI PREGLED

Tjedan obilježili vukovarski prosvjed, neuspješni opoziv Kujundžića i Brkićevi problemi

Još jedan neuspio pokušaj oporbe da smijeni nekog Plenkovićevog ministra, sve veći problemi za drugog čovjeka HDZ-a Milijana Brkića i veliki prosvjed u Vukovaru. O tjednu koji ispraćamo može se reći sve, samo ne - da nije bio zanimljiv.

Prosvjed u Vukovaru   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Milan Kujundžić peti je ministar Plenkovićeve Vlade kojega je oporba bezuspješno pokušala srušiti u Saboru. No, neke je koristi od pokretanja opoziva ipak bilo: teško bi javnost doznala za traumatična iskustva žena u hrvatskim bolnicama, da nije čula potresnu ispovijest Mostove Ivane Lesandrić Ninčević o kiretaži u splitskoj bolnici.

"Dakle, struganje maternice unutarnjeg organa, naživo, bez anestezije. To je bilo 30 najmučnijih minuta u mom životu", izjavila je saborska zastupnica Mosta Ivana Ninčević Lesandrić.

Ovaj je istup pokrenuo lavinu reakcija žena koje su prošle sličnu traumu. A Brojne primjere lošeg stanja u hrvatskom zdravstvu, mogao je čuti i ministar Kujundžić tijekom osmosatne rasprave o opozivu. Oporbi je odgovarao zajedljivo, na osobnoj razini.

"Ako nisam ministar, nema hrvatske bolnice i nema svjetske bolnice u koju doslovce sutra ne mogu otići, kamo ćete vi otići ako niste u Saboru", izjavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

"Nevjerojatna je doza agresije i bahatosti ministra", odgovorio je saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović. Šef oporbe udario je po premijeru.

"Čuva Kujundžića zato jer se boji ostati bez jedne ruke u Saboru. Jer je ovaj po mnogočemu blizi Vasi nego njemu", rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Propali opoziv, vladajućima je bio još jedna prilika da podbodu oporbu. Željko Reiner ismijao je tekst kojim su tražili Kujundžićev odlazak.

"Zapravo je žalosno da oporba ne može naći neku snagu, da nema tolike stručnosti, da napravi barem takav tekst, malo pametniji, malo ozbiljniji", izjavio je Željko Reiner.

No, ozbiljni su problemi koje već dvije godine Kujundžić ne uspijeva riješiti: od dugih lista čekanja do masovnog odljeva liječnika u zemlje gdje ih više cijene. Ministar je ipak politički preživio, pitanje je hoće li to uspjeti Milijanu Brkiću. Nakon afere s elitnom prostitucijom, sve ozbiljnije se propituje i njegova imovina. Primjerice, kako je u zemlju unio više od milijun kuna koje mu je u Australiji posudio brat Jozo. Zanima to i prvog čovjeka Živog zida.

"Tražit ćemo da se gospodin potpredsjednik Sabora sam očituje o svemu ovome i dokaže na koji način je unio novac u Republiku Hrvatsku. Ako se sve to ipak ne dogodi, poslat ćemo upit u Australiju, prema njihovim institucijama", izjavio je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

Za to vrijeme i dalje traje potraga glavnog državnog odvjetnika za izgubljenim spisom o elitnoj prostituciji, koji bi Brkića mogao dodatno kompromitirati.

"Naravno, provjeravamo sve informacije do kojih dođem bilo sa sadašnjim bilo s bivšim kolegama. Je li rekonstrukcija spisa gotova? Pri kraju je", izjavio je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić.

A upravo državnog odvjetnika Jelenića spominjao je Ivan Penava na velikom vukovarskom prosvjedu za procesuiranje ratnih zločina.

" Ako si za zamjenika uzme svoga prethodnika, koji je tu dužnost obavljao četiti godine ranije, od 2014.- 2018., onda naravno da se udio u odgovornosti povećava", izjavio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Hoće li odgovornost za prosvjed snositi Penava ali i drugi HDZ-ovci koji su bili u Vukovaru? Premijer, koji vjeruje u skrivene političke motive toga okupljanja, tek je rekao:

"Vidjet ćemo", izjavio je premijer Andrej Plenković.