Osječko-baranjska

KRAJ RADOVA SVE JE BLIŽE

U Našicama uskoro veliko srednjoškolsko igralište za učenike, ali i sve građane

Unatoč imenu osječko srednjoškolsko igralište svojevrsno je središte rekreativnog i amaterskog sporta za sve građane Grada na Dravi. To bi za Našičane uskoro moglo postati igralište srednje škole Isidora Kršnjavog gdje su u tijeku radovi na uređenju koji bi uskoro trebali završiti.

U Našicama uskoro veliko srednjoškolsko igralište za učenike, ali i sve građane   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Sportski tereni na novouređenom srednjoškolskom igralištu Srednje škole Isidora Kršnjavog u Našicama već su gotovi, kao i rasvjeta, a preostaje samo tartanom do kraja prekriti atletsku stazu. Za koji tjedan kada sve bude gotovo našički srednjoškolci, ali i građani dobiti će pravo igralište za sve amaterske sportske aktivnosti.

"Ovdje je ipak tisuću učenika u dvije smjene, znači igralište se koristi od sedam do sedam, a uz pomoć ove rasvjete o kojoj je župan govorio, dakle ona se može koristiti i u noćnim satima za razna događanja koja su, dakle kulturna, javna djelatnost škole što svakako pozdravljamo", rekao je ravnatelj SŠ Isidora Kršnjavog Našice Željko Filjak.

Novouređeno srednjoškolsko igralište ima dva kombinirana terena za košarsku i odbojku, te jedno igralište za rukomet ili mali nogomet. Oko samih igrališta ide i nova, moderna atletska staza.

"Prva ovakva tartan staza u gradu od izuzetnog je značaja prije svega za sve one koji se aktivno bave sportom, ali i za naše rekreativce, za djecu, za srednju školu. Igralište je, evo kako je župan rekao oko milijun i 400 tisuća kuna, vrlo velika investicija u našem gradu i na korist svih naših sugrađana", kaže gradonačelnik Našica Željko Filjak.

Novac za uređenje novog našičkog srednjoškolskog igrališta osigurala je Osječko-baranjska županija koja je u protekle dvije godine uložila u škole te uređenje i opremanje sportskih terena na području grada Našica 4,4 milijuna kuna. Županija trenutačno provodi i projekt energetske obnove Srednje škole Isidora Kršnjavog

"U ovom trenutku sada se radi energetska obnova kompletne Srednje škole vrijednosti pet milijuna kuna, tako da možemo reći da smo kroz Osječko-baranjsku županiju zajedno s Gradom Našicama investirali oko desetak milijuna kuna samo u infrastrukturu", ističe župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Završetak radova na novom srednjoškolskom igralištu u Našicama očekuje se za tjedan do dva dana.

Uskoro počinje uređenje ceste Seona - Gornja Motičina

A u našičkom kraju Osječko-baranjska županija potiče i razvoj gospodarskih aktivnosti, u okviru svojih mogućnosti. Naime, na području Općine Donja Motičina djeluje kamenolom Crna glava, a cesta koja vodi do njega je neuređena, što tvrtci koja upravlja kamenolomom, ali i okolnim mještanima predstavlja veliki problem. Donju Motičinu posjetio je danas župan koji je najavio kako će Županija uskoro početi projekt uređenja ove ceste.

Prije dvije i pol godine tvrtka CGM Kamen preuzela je upravljanje kamenolomom Crna glava u Gornjoj Motičini koji do tada uopće nije radio. U prvoj godini eksploatirali su 35 000 četvornih metara kamenih materijala, prošle godine 50 000 četvornih metara, a ove godine već 90 000. No, problem je što je jedina pristupna cesta do kamenoloma koja spaja i naselja Seonu i Gornju Motičinu tek u manjem dijelu asfaltirana. Tvrtka je već uložila gotovo tri milijuna kuna vlastitog novca u njeno održavanje, no ovaj se put ipak mora asfaltirati kako bi tvrtka mogla u cjelosti iskoristiti potencijale kamenoloma. Pomoć trebaju i u apliciranju svojih projekata na fondove Europske unije.

"Ukoliko bi dobili podršku od županije prije svega, jer općina je ipak sa skromnijim sredstvima i malim mogućnostima, ukoliko bi nam se pomoglo da se kandidiramo i za neke EU projekte, mi bi mogli napraviti i dio ove ceste i eventualno još neke, mehanizacije koja nam nedostaje, uz pomoć županije i uz pomoć EU fondova mi bi mogli napraviti i značajno veći iskorak u ovome svemu", kaže vlasnik tvrtke CGM Kamen Mato Zubak.

U općini Donja Motičina ističu važnost tvrtke CGM Kamen koja trenutačno zapošljava pet radnika, a planira ih zaposliti još petnaestak. Upozoravaju i kako je cesta koja spaja Seonu i Gornju Motičinu prometna crna točka koju se mora što prije riješiti.

"Ovdje je problem, vidjeli smo, ona cesta koja povezuje dva naselja, i nadamo se da će to biti, ona ima svoju građevinsku dozvolu, ima sve, ima uvjete da se ona konačno izgradi i da se poboljšaju uvjeti stanovnika u općini Donja Motičina. Isto tako je i problem evo vidimo ovog gospodarskog subjekta, da isto ti kamioni koji tamo prolaze, da se to izasfaltira, jer u zimskom razdoblju zaista nije moguć tamo prolazak i jako je loše, znamo da i školska djeca nam idu autobusi i evo zato smo i doveli župana da on to vidi tu problematiku", ističe načelnik Općine Donja Motičina Željko Kovačević.

Župan Ivan Anušić koji je posjetio kamenolom tvrtke CGM Kamen istaknuo je kako županija cijeni sve poduzetničke pothvate, te kako ih nastoji potaknuti u okviru svojih mogućnosti. Kazao je stoga i kako će županija riješiti prometni problem u općini Donja Motičina, a tvrtci je na raspolaganje stavio i županijske kapacitete za projekte EU fondova.

"Zajedno ćemo, dogovaramo, razgovaramo kako na koji način olakšati kao prvo funkcioniranje i rad ovog kamenoloma, a kao drugo omogućiti bolje funkcioniranje i žitelja koji žive na ovom području i same općine Donje Motičine, tako da mi kao županija svakako aktivnosti sve koje su vezane uz gospodarsku aktivnost, a jednu od takvih definitivno imamo i obvezu pripomoći, održavati, širiti, graditi i razvijati i onu infrastrukturu koja je u našoj nadležnosti", ističe župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Istaknuo je kako će Županija učiniti sve što je u njenoj moći da se neuređena cesta u što skorijem roku dovede u prikladno stanje.