Društvo

POTREBNA PROCJENA FINANCIJSKIH SREDSTAVA

Ministarstvo demografije o povećanju rodiljnih i roditeljskih naknada

Iako Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku razmatra prijedloge promjena visine obiteljskih naknada i potpora, kao i Zakona o rodiljinim i roditeljskim potporama, do povećanja naknada, čini se, neće tako skoro doći, piše portal Prvi.hr.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Media Servis

 Kako poručuju iz Ministarstva za Prvi.hr, namjera im je da se u okviru izmjena i dopuna Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama predlože promjene po pitanju limitiranja iznosa naknade plaće za vrijeme dopusta, odnosno da se limit poveća do iznosa pune plaće korisnika potpore. Međutim, napominju da je za potpuno delimitiranje roditeljskih naknada neophodno provesti procjenu financijskih sredstava potrebnih na godišnjoj razini, što su već otpočeli u suradnji s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. “Konačnoj procjeni financijskih sredstava potrebnih za delimitiranje roditeljskih naknada prethodi analitičko razmatranje mogućnosti znatnog povećanja broja drugih povezanih skupina korisnika, ako bi naknada plaće tijekom roditeljskog dopusta bila delimitirana”, kažu u ministarstvu.

Drugim riječima, ako bi analiza pokazala da je potrebno uskladiti visine preostalih novčanih potpora iz predmetnog Zakona, to bi iziskivalo dodatna financijska sredstva, ali i određeno vremensko razdoblje za realizaciju, sukladno mogućnostima državnog proračuna.