Gospodarstvo

DOING BUSINESS

Zašto je u Hrvatskoj teško poslovati?

Hrvatska je prema najnovijem izvješću Svjetske banke o regulativi poslovanja ''Doing Business'' među 190 zemalja zauzela tek 58. mjesto. Pad je to u odnosu na prošlu godinu, i to za 7 mjesta. Po lakoći poslovonja ispred nas su i Srbija i Crna Gora. daleko najveći pad Hrvatska bilježi u kategoriji pokretanja poslovanja. ''Trebaju nam brže i ozbiljnije reforme'', smatra Davor Majetić iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Media Servis

''Ovaj rezultat pokazuje da to što radimo u Hrvatskoj radimo presporo i premalo. U današnjem poslovnom okruženju, svi trče. Ako vi trčite sporije, onda zaostajete''.

A brže od nas trče i Srbija i Crna Gora, koje su na ljestvici ''Doing Bussines'' na 48., odnosno 50. mjestu. Bolje od Hrvatske plasirale su se i Mađarska i Rumunjska. Kod njih se promjene očito događaju brže, kaže Majetić:

''To je, kada razgovaramo o investicijama, jedan od elemenata koji će se gledati, jer to jedan opći indikator koji ukazuje na ono što se može očekivati kada dođete u Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru. Ova ljestvica ukazuje da će te investicie biti jednostavnije raditi u Srbiji i Crnoj Gori'', kaže Majetić.

U Hrvatskoj je zaustavljen tranzicijski proces, a sve prepreke poslovanju i razvoju su ostale, pojašnjava ekonomski analitičar Damir Novotny.

''Tako da poduzetnički sektor, osobito strani investitori, zaobilaze Hrvatsku jer jednostavno je vrlo teško u takvom okruženju i ekonomskom sustavu poslovati''.I naglašava, Hrvatska ima visok udio državnog, odnosno javnog sektora u ekonomskim aktivnostima.

''Koji zapravo predstavlja neku vrstu nelojalne konkurencije privatnom sektoru. Tako da se ekonomski resursi politički raspoređuju prema državnom sektoru, a poduzetnički ne možemo doći do resursa koji su uobičajeni u drugim zemljama''.

"Naravno da ne možemo biti zadovoljni, ali optimizam nalazimo u svim pozitivnim brojkama koje se nalaze u izvješću", stoji u priopćenju Ministarstva gospodarstva. Resorni minstar Darko Horvat naglašava da će ova godina biti jedna od najuspješnijih u hrvatskoj povijesti po privlačenju stranih investicija.

Bilo kako bilo, dug je put prema vrhu rang liste, na kojoj je vodeću poziciju zauzeo Novi Zeland. Novotny pojašnjava u čemu je tajna:

''Novi zeland i Australija više desetljeća imaju kontinuirani razvoj poduzetničkog okruženja, liberalizirali su potpuno tržište, vrlo kvalitetno aktiviraju svoje prirodne resurse i privlače međunarodne investitore''.