Politika

GONG

Poplava stranačkih prebjega obezvrjeđuje političku volju građana

Udruga GONG poručila je u utorak da poplava stranačkih prebjega koji omogućavaju održavanje parlamentarne većine premijera Andreja Plenkovića obezvrjeđuje izborne rezultate i urušava povjerenje u izborne procese i demokraciju, stoga poziva građane da razmisle hoće li one koji su ih iznevjerili "promjenom dresa" kazniti na budućim izborima.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Hina / Republika.eu

"GONG je zabrinut zbog niske razine demokratske političke kulture u Hrvatskoj, koja je vidljiva u načinu održavanja parlamentarne većine kakvo do premijera Andreja Plenkovića nije bilo zabilježeno u Hrvatskoj. Sabor gubi povjerenje građana zbog toga što se u ovom sazivu većina ne formira na temelju izbornih programa za koje su građani glasali, nego održava zahvaljujući političkoj trgovini – poplavom  stranačkih prebjega koji omogućuju djelovanje takve neprincipijelne koalicije", stoji u priopćenju te nevladine organizacije.

Podsjećaju da je u devetom sazivu Sabora 22 zastupnika/zastupnica promijenilo stranku. "U održavanju parlamentarne većine premijeru Plenkoviću pomažu dojučerašnji protivnici, obezvrjeđujući time izborne rezultate i urušavajući povjerenje u izborne procese i demokraciju", navodi GONG, koji stoga poziva građane da razmisle hoće li one koji su ih iznevjerili "promjenom dresa" kazniti na budućim izborima.

Ističu da je trend prebjega započeo Tomislav Saucha, bivši predstojnik ureda SDP-ovog premijera Zorana Milanovića, optužen za izvlačenje novca preko putnih naloga, koji je podržao Plenkovićevu Vladu, iako je izabran na listi SDP-a. Potom se HDZ-u, nakon njihovog razlaza s Mostom, kao koalicijski partner pridružio dio HNS-a iznevjerivši time volju birača, s obzirom da je na izbore izašao u koaliciji sa SDP-om i to na temelju jasne antihadezeovske političke platforme, dodaju.

GONG navodi da je u pretrčavanju zastupnika brojčano najviše profitirao klub Milana Bandića, koji također podržava aktualnu vlast. "Stranka Milana Bandića u parlament je ušla s jednim zastupnikom, a  danas zagrebački gradonačelnik kontrolira jedanaest zastupnica i zastupnika, uključujući Milanku Opačić, bivšu potpredsjednicu SDP-ove vlade, i Mariju Puh, bivšu članicu HNS-a".

Naglašavaju da zastupnici u Hrvatskom saboru nemaju obvezujući mandat, što znači da mandat pripada zastupniku, a ne stranci ili klubu. "No, brojna pretrčavanja zastupnika svojim dojučerašnjim političkim suparnicima,  kakvima svjedočimo iz dana u dan, odražavaju prezir nekih zastupnika prema političkoj volji građana", poručuju.

"Takvi postupci potiču sumnje na političku korupciju te odražavaju nisku razinu demokratske političke kulture i političke odgovornosti određenih političara. Jesu li građani politički pismeniji i odgovorniji od onih koji bi trebali zastupati njihovu volju za mjesečnu plaću od 15.000 kuna, pokazat će izbori", zaključuje GONG u priopćenju.