Osječko-baranjska

VELIKA TUGA, ALI I POVEZANOST

U znak zahvalnosti za vukovarsku žrtvu Osijek osvijetljen tisućama lampiona

Večer uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara čitava Hrvatska, pa tako i Slavonija i Baranja odaju počast gradu od nemjerljivog značaja za spas Hrvatske u Domovinskom ratu. Tisuće svijeća gori u Osijeku za izgubljene živote u strašnim napadima na Grad Heroj.

Piše: Republika.eu / STV

Velika tugu, ali i povezanost s Vukovarom, koja je postojala i u najtežim trenutcima 91. godine osjeća se večeras u Osijeka. Gradska i županijska izaslanstva uz molitvu, su položila vijence i zapalili svijeće kod spomenika Hrvatskom domobranu. I jedan od najpoznatijih ratnih simbola Osijeka – Crveni fićo osvjetljen je plamenom brojnih lampiona.

Ove svijeće upalili smo za herojski grad Vukovar, ali i u čast i sjećanje na 1650 branitelja, policajaca i civila grada Osijeka koji su položili svoje živote u temelj hrvatske državnosti i obranu ovog herojskog grada, kazao je Branimir Glavaš.

"Prije 27 godina u ovo vrijeme i ovaj naš herojski grad Osijek bio je izložen strahovitom bombardiranju velikosrpskog agresora sa svih strana. Sjećam se dobro večeri prije pada Vukovara. Grad Osijek je podnio gotovo identičnu žrtvu Gradu heroju", rekao je saborski zastupnik i predsjednik HDSSB-a Branimir Glavaš.

Vukovarska je ulica još jednom preplavljena lampionima. Tradicionalno ih donose i pale učenici 34 osječkih osnovnih i srednjih škola. Žrtvi Vukovara počast 11. godinu za redom odaju i motociklisti iz cijele Hrvatske. Stotine njih kod crvenog su fiće zapalili svijeće, a Osijek je samo jedna od postaja na putu njihove karavane od Prevlake do Vukovara.

U ponoć će večeras krenuti i 15. po redu Memorijalno hodočašće Osijek-Vukovar. Hodočasnici koji će pješke krenuti na 46 kilometara dug put okupit će se na Zelenom polju 5 kod prostorija Udruge hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata. Najavljeno je stotine hodočasnika, a organizatori pozivaju sve koji žele da im se pridruže.