Crna kronika

DRŽAVNO SUDBENO VIJEĆE ODLUČILO

Sudac Općinskog suda u Osijeku Saša Rešetar uvjetno razriješen dužnosti!

Na 138. sjednici Državnog sudbenog vijeća, održanoj 15. i 16. studenog prošle godine, donešena je odluka da se Saša Rešetar, sudac Općinskog suda u Osijeku, uvjetno razrješuje dužnosti! On je stegovno odgovoran što je počinio stegovno djelo neurednog obnašanja sudačke dužnosti iz članka 62. stavak 2. točka 1. Zakona o Državnom sudbenom vijeću te stegovno djelo nanošenja štete ugledu suda ili sudačke dužnosti na drugi način iz članka 62. stavak 2. točka 6. istog Zakona.

Ilustracija   FOTO:Republika.eu
Piše: Republika.eu / T.R.

Objavljeno je to na službenim stranicama DSV-a.

Na osnovu toga mu je, na temelju članka 63. stavak 1. točka 5. Zakona o Državnom sudbenom vijeću izrečena stegovna kazna razrješenja od dužnosti.

Na temelju članka 63. stavak 2. i 3. Zakona o Državnom sudbenom vijeću primjenjuje se uvjetna osuda te se određuje da se izvršenje stegovne kazne razrješenja od dužnosti odgađa na vrijeme od dvije godine pod uvjetom da u tom vremenu provjeravanja ne počini jedno ili više stegovnih djela.

Nije ovo prvi puta je ovaj sudac stegovno kažnjen od strane Državnog sudbenog vijeća. Isti je, naime, prošle godine kažnjen oduzimanjem trećine plaće zbog neurednog obavljanja svoga posla tijekom 2014.  godine!
 
"Stegovno je odgovoran što je počinio stegovno djelo neurednog obnašanja sudačke dužnosti, pa mu je na temelju članka iz Zakona o Državnom sudbenom vijeću izrečena novčana kazna od jedne trećine plaće ostvarene u prethodnom mjesecu u vremenu od četiri mjeseca", stajalo je između ostaloga stoji u odluci DSV-a od 24. veljače prošle godine.
 
Radilo se o tome da Rešetar bez opravdanog razloga nije poštovao rokove izrade i otpreme sudskih odluka, odnosno što je bez opravdanog razloga u jednogodišnjem razdoblju donio broj odluka koji je bitno ispod broja odluka utvrđenih Okvirnim mjerilima za rad sudaca. 
 
Sudca Rešetara DSV je kaznio i 2014., tada ukorom. Proglašen je tada stegovno odgovornim jer je počinio stegovno djelo nanošenja štete ugledu suda ili sudačke dužnosti.
 
U medijima se ovaj sudac našao i 2011. godine kada je zbog izjave u trajanju od dvadesetak sekundi, koja je postala predmet sudskog spora, naložio informatičkom vještaku da načini transkript cijelog središnjeg Dnevnika HRT-a!
 
Rešetar se tada, naime, nije zadovoljio samo transkriptom priloga u kojem je sporna izjava izrečena, već je naložio da sudski vještak, zbog izjave koja sadrži samo 35 riječi, na papir stavi apsolutno sve što je u pola sata Dnevnika te večeri izrečeno: od pozdrava voditelja i urednika Zorana Šprajca "Dobra vam večer", do odjave emisije - "Bio je to Dnevnik, hvala na pozornosti, ugodan vam nastavak večeri", pisao je tada Jutarnji list.
 
Sudski vještak taj je posao naplatio čak 24.060 kuna, što je na koncu platila stranka koja je izgubila spor, unatoč činjenici kako je jedno od proklamiranih načela svakog sudskog postupka briga o njegovoj ekonomičnosti.
 
Tu nije kraj. Javnost je još 2009. godine šokirala činjenica kako je upravo ovaj sudac oslobodio trojku koja se iživljavala nad truplom samoubojice u Dravi te to objavila na internetu, o čemu je pisao portal Index.hr.

Iako su neke od izjava aktera s te snimke bile rečenice poput: "Ajd’ da ga ja bacim ponovno, pa da ga ponovno spasim", “Gle, ima krvi, fuj”, “Zrak izlazi iz njega, odvratno", sudac Rešetar je sve obrazložio tvrdnjom kako u njihovom činu nije bilo namjere.
 
T.R.