Razno

KORISNO ZNATI

Niske temperature stvaraju probleme, donosimo savjete za zimu

Iako kalendarski zima još nije stigla, temperature su se u nekim dijelovima Hrvatske sputile ispod ništice. Osim što poledica stvara probleme u prometu, niske temperature prijetnja su našim vodomjerima i cijevima. Kako bi spriječili puknuće cijevi, iz Vodovoda i kanalizacije Split poslali su upozorenje građanima. Osim toga, da bi se izbjegli nepotrebni lomovi, važno je znati se kretati po ledu.

Ilsutracija   FOTO:pixabay
Piše: Media Servis

 Kao i uvijek u vrijeme niskih temperatura koje se spuštaju ispod nule, iz Vodovoda i kanalizacije Split upozoravaju korisnike da zaštite svoje vodomjere i vodne instalacije od smrzavanja.

 "Sve potrošače upozoravamo da na vrijeme provjere i poduzmu zaštitne mjere kako zbog smrzavanja vode u cijevima ne bi dolazilo do prekida isporuke pitke vode domaćinstvima. Napominjemo da interne vodovodne instalacije čine svi cjevovodi i interni vodomjeri iza glavnog vodomjera. Za njihovo održavanje zaduženi su korisnici, a u sklopu mjera od smrzavanja, potrebno je zaštiti vodovodne instalacije i instalacije koje su izložene hladnoći."

Stoga iz splitskog Vodovoda potrošačima predlažu da zaštite vodomjere daskama, stiroporom, slamom ili starim dekama te da ispuste vodu iz slavina i cijevi. A da bi u vrijeme poledice izbjegli lomove kostiju, važno je nositi adekvatnu odjeću i obuću te izbjegavati zaleđene površine. Ako ih ne možemo izbjeći, profesorica kineziologije i voditeljica u Medical Yoga Centru Mirjana Ivanović savjetuje da pazimo kako hodamo.

"Ako pogledamo pingvine, vidjet ćemo da se oni gegaju i njihova prednja noga uvijek dolazi na podlogu ispod centra težišta tijela, što onemogućuje proklizavanje. Dakle, koraci su kraći i uži i idu u stranu, baš se gegaju. Centar težišta tijela uvijek je okomit u odnosu na mjesto gdje stajemo prednjom nogom."

Na taj način uvelike sprečavamo mogućnost pada i evenualnih natuknuća i lomova, zaključuje Šoštarić.