Gospodarstvo

VAŽNO PRIZNANJE

Gospodarskim događajem godine proglašena nagodba u Agrokoru

Na svečanoj dodjeli nagrade Gospodarstvenik i gospodarski događaj godine u organizaciji Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović upozorila je da se ne radi dovoljno na reformama, dok se ministar gospodarstva Darko Horvat hvalio dobrim i pozitivnim potezima Vlade.

Bivši Agrokorov toranj   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Predsjednica Grabar-Kitarović čestitala je Vladi na pozitivnim trendovima i fiskalnoj odgovornosti, ali uputila je i nekoliko kritika.

"Iako se na reformama kontinuirano radi, očito još zaostajemo za sličnim članicama EU-a i srednje i istočne Europe. To se reflektira u izvješćima Svjetske banke i svjetskog gospodarskog foruma koji je Hrvatsku ocijenio kao najnekonkurentniju državu s najtežim uvjetima poslovanja. To su epiteti kojih se moramo žurno riješiti", rekla je predsjednica.

Ministar Horvat na dodjeli nagrada pohvalio se Vladinim reformama, rekavši da je ovo bila najuspješnija godina dosad.

"Postigli smo fiskalnu konsolidaciju i suficit države, javne su financije stabilne i nalazimo se među državama EU-a s najvećim godišnjim smanjenjem udjela javnog duga u BDP-u. Pojednostavnili smo porezni sustav i porezno rasteretili građane i poduzetnike", rekao je Horvat.

Stručni žiri za gospodarstvenika godine odabrao je čelnika Adris grupe Antu Vlahovića, dok je za gospodarski događaj izabrana nagodba vjerovnika Agrokora. Izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško naglasio je kako su uloženi veliki napori da se nagodba postigne i kroz nju osigura održivo poslovanje Agrokora.

"Nije bilo lako, opseg posla bio je ogroman, rokovi su bili vrlo kratki, posebno za nas kao novu izvanrednu upravu. Bilo je napeto, bilo je mnogo kompromisa, na kraju postotak kojim su vjerovnici na ročištu podržali nagodbu pokazuje da smo postigli dobar dogovor", rekao je Peruško.

Čitatelji su za gospodarski događaj izabrali početak gradnje Pelješkog mosta, a za gospodarstvenika godine Marina Pucara iz Podravke.

"Godina najboljih rezultata Podravke u zadnjih 25 godina. Godina u kojoj smo ostvarili najveću greenfield investiciju, obnovili našu farmaceutsku industriju Belupo. Godina u kojoj smo pokazali i onu nacionalnu komponentu kad smo stali na čelo udruge dobavljača", rekao je Pucar.