Osječko-baranjska

OTVARANJE RADI OTVARANJA

Iako je svečano otvoren za Dan grada, radovi u Sakuntala parku nisu gotovi!

Najpoznatiji osječki secesijski park u samom središtu grada, Sakuntala park, za Dan grada Osijeka zasjao je u novom sjaju. Iako se činilo kako je obnova parka vrijedna gotovo četiri milijuna kuna i koja je trajala pet mjeseci, a u okviru koje je zanovljeno skoro sve što čini ovaj osječki park prepoznatljivim završena, čini se da to ipak nije tako.

Radnici na sjenici u Sakuntala parku   FOTO:Čitatelj Republika.eu
Piše: Republika.eu

U okviru obnove parka izgrađena je i nova sjenica, uređeni su hortikultura i puteljci, postavljena je nova rasvjeta, klupe i info ploča, a sfinge koje su krasile istočni ulaz parka premještene su na južni dio.

Sakuntala Park obnovljen je u okviru EU projekta prekogranične suradnje pod nazivom "S.O.S. - turistička ruta Secesija - Osijek – Subotica", a u osječkoj gradskoj upravi kažu kako je novi izgled parka utemeljen na dokumentima iz vremena kada je Sakuntala nastala.

Ipak, nisu svi podjednako zadovoljni novim izgledom poznatog osječkog secesijskog parka. Tijekom posljednjih mjeseci trajanja radova brojni Osječani požalili su se na rušenje pojedinih stabala, premještanje čuvenih osječkih sfingi, a najviše primjedbi bilo je na uklanjanje bisti osječkih velikana iz parka.

U okviru obnove parka maknuti su i okviri za kino plakate sa zapadne strane Sakuntale, a iako oni koji ne znaju njihovu važnost možda njihov nestanak neće ni primijetiti, stariji Essekeri sjećaju se kako je upravo "kod plakata" bilo poznato osječko okupljalište.

Iako je lijepo da se u ovome gradu nešto napokon radi, gradi i obnavlja, građani se opravdano pitaju je li otvaranje na sam Dan grada upriličeno i "odrađeno" tek za nečiju političku promidžbu, jer ako je suditi prema fotografiji koju nam je poslao naš čitatelj, radovi još uvijek, na žalost, nisu gotovi!