Tech

HRVAT ''GUGLA''

Nogometno prvenstvo, Istanbulska konvencija i "Istanbulska nevjesta" na vrhu liste pretraživanja u Hrvatskoj

Najčešće pretraživani pojam u Hrvatskoj i na svijetu na internetskoj tražilici Google ove je godine bilo Svjetsko nogometno prvenstvo, na drugom mjestu hrvatske ljestvice je Istanbulska konvencija, a na trećem turska sapunica "Istanbulska nevjesta", pokazuju podaci iz godišnjeg statističkog izvješća koji je u srijedu objavio Google.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Republika.eu / Hina

Na listi deset najčešće guglanih pojmova u Hrvatskoj ove je godine čak pet pojmova vezanih za nogomet. Na prvom mjestu je Svjetsko prvenstvo u Rusiji, peti je Dejan Lovren, šesti Luka Modrić, deveti Hrvatska - Engleska, a deseti Zlatko Dalić.

Na drugom je mjestu ljestvice pojam Istanbulska konvencija, a odmah iza nje turska serija "Istanbulska nevjesta". Četvrti najčešće pretraživani pojam je pokojni pjevač Oliver Dragojević, koji je ujedno prvi na listi najčešće guglanih osoba.

Iza Dragojevića najčešće su bili pretraživani članovi hrvatske nogometne reprezentacije, redom Dejan Lovren, Luka Modrić, Zlatko Dalić, Ante Rebić, Domagoj Vida, Ivan Rakitić, Šime Vrsaljko i Mario Mandžukić.

Jedina osoba koja nije iz Hrvatske je vojvotkinja Meghan Markle, supruga princa Harrya za kojega se udala u svibnju ove godine.

Među pet najčešće pretraživanih filmova u Hrvatskoj prvi je "Bohemian Rhapsody", biografski film o britanskoj rock grupi Queen i njezinom pjevaču Freddyju Mercuryju, zatim "Venom", film o superheroju temeljen na istoimenom liku iz Marvelovih stripova, pa "50 nijansi slobodniji", ekranizacija posljednjeg dijela trilogije "Pedeset nijansi" britanske autorice Erike Leonard James, te još dva filma o superherojima "Black Panther" i "Deadpool 2".

Od televizijskih serija najviše su se pretraživala turske sapunice "Istanbulska nevjesta" i "Djevojka sa sela", te hrvatska telenovela "Na granici".

Svjetsko prvenstvo, odnosno "World cup", bio je najguglaniji pojam u svijetu ove godine.

Na drugom je mjestu pokojni švedski DJ i glazbeni producent Avicii, koji je preminuo u travnju 2018. godine, treći je američki reper Mac Miller, koji je preminuo u rujnu, a četvrti je pokojni američki strip-autor Stan Lee.

Film koji se najviše pretraživao u svijetu je "Black Panther", a iza njega su "Deadpool 2" i "Venom".