Crna kronika

ODLUKA KOJA JE ZGROZILA JAVNOST

Bošnjaković o Daruvarcu: Da nije bilo bolesti suca, imali bismo gotov slučaj

Darko Kovačević Daruvarac ljetos je u jednom zadarskom kafiću brutalno premlatio 18-godišnjakinju. Zbog toga je završio u istražnom zatvoru, a svega nekoliko mjeseci kasnije, u petak, pušten je na slobodu. Ta odluka zgrozila je javnost.

Darko Kovačević Daruvarac   FOTO:Luka Gerlanc / CROPIX
Piše: Media Servis

 Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković zbog toga se u Zadru sastao s predstavnicima Županijskog suda i DORH-a. Ističe, nije došao utjecati na odluku, već saznati činjenice.

"Rješavanje ovog predmeta i stvar da nam okrivljenik nakon šest mjeseci bude pušten na slobodu, a svi znamo o kakvom se kaznenom djelu radilo i što se sve tu stavlja na teret definitivno nije dobra. Pravosuđe je neovisno i ono sudi, a mene je samo zanimalo zašto predmet u šest mjeseci nije završen. Ono što sam vidio i smatram, da nije došlo do bolesti suca i da nije bilo toliko zahtjeva za izuzeće, imali bismo gotov slučaj. Međutim, predmet ide dalje, predmet se rješava. Zakazano je novo ročište", objasnio je Bošnjaković.

Sudac koji je radio na slučaju se razbolio i postupak je došao u sporiju fazu, a na to se nije moglo utjecati, objasnio je Bošnjaković, ali je uvjeren da će slučaj brzo biti završen. Kod izmjena zakona o Kaznenom postupku radit će se na pravima branitelja.

"A to je tražiti izuzeće i predsjednika suda i raspravnog suca i predsjednika neposrednog višeg suda i zahtjev za delegaciju predmeta na drugi sud. Sve su to prava koja su standasdna. Nije to ništa što poznaje naš sustav, a drugi sustavi ne poznaju. Međutim, pitanje je je li to potrebno ograničiti i da to pravo ne bude zloupotrebljeno radi odugovlačenja postupka", zaključio je Bošnjaković.

Zbog Kovačevićevog puštanja na slobodu jučer je u Zadru prosvjedovalo 50-ak ljudi, a forum SDP-a poručio je da u hrvatske institucije ne možemo imati povjerenja. Da situacija bude još gora, Daruvarac je navodno sinoć svečano dočekan u kafiću u kojem je nasilje i počinio.