Politika

NEMA VIŠE ZAVLAČENJA POSTUPKA

Državni vrh zgrožen slučajem Daruvarca: Najavili izmjenu ZKP-a

Odluka suca o puštanju Darka Kovačevića Daruvarca na slobodu, nakon što je brutalno pretukao 18-godišnju djevojku iz Zadra zgrozila je javnost. Obitelj strahuje, građani prosvjeduju, a suci i njegov branitelj izloženi su prijetnjama. Najavljena je i izmjena Zakona o kaznenom postupku kako bi se izbjeglo odugovlačenje sudskih procesa.

Dražen Bošnjaković   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Branitelj Daruvarca, Andrej Korljan, za Media servis je rekao da je izložen prijetnjama, a o optužbama da je namjerno odugovlačio proces kaže:

"Ja postupak nisam odugovlačio. Svoja saznanja i svoje spoznaje sam morao iznijeti jer sam dužan štititi pravo okrivljenika u kaznenom postupku ma tko god on bio. Prosvjedi ispred zgrade suda se događaju, a ja kao branitelj primam prijetnje. Te parole i prijetnje po zgradama pišu kukavice pod okriljem noći", istaknuo je branitelj Andrej Korljan.

Prijetnje je prijavio policiji i rekao da ga to neće zaustaviti u daljnjem radu. Kao pravnik premijer Andrej Plenković tvrdi odugovlačenje je razvidno.

"Smatram da to nije dobro. Način kako mi kao Vlada i država to možemo riješiti jest da se razmotri da ovakve situacije u smislu korištenja procesnih instituta ne dovode do ugrožavanja brzog odvijanja procesa, što se u ovom slučaju upravo dogodilo. Javnost je s razlogom ogorčena i ja sam jednako tako ogorčen kao i svi jer je ovaj slučaj eklatantan", tvrdi premijer.

S ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem već je pričao o izmjenama Zakona o kaznenom postupku gdje bi se ograničio broj izuzeća, što prozvani odvjetnik Korljan drži nepotrebnim.

Na upit je li ovo sklizak teren da se vrh države miješa u pravosudni proces, premijer je odgovorio:

"Nema tu miješanja u pravosuđe. ovo je jedan zdravorazumski komentar, sve ostalo bi bilo sklisko", rekao je Plenković.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković ima sličan stav.

"Ovo je meni neshvatljivo i neprihvatljivo da nasilništvo na kraju može na ovaj način pobijediti pravnu državu, to meni kao čovjeku nije prihvatljivo. Očito će trebati nova zakonska rješenja i više neke vrste mudrosti u donošenju odluka kada su u pitanju suci", rekao je predsjednik Sabora.

A dokazuje li ovaj slučaj da je Istanbulska konvencija tek mrtvo slovo na papiru?

"Da jedan dokument može spriječiti nasilje, to se nikad u povijesti nije dogodilo. Stajalo je okolo nekoliko ljudi i gledalo dok je taj čovjek, ako ga se uopće može tako nazvati, mlatio ženu. Ovo je jedan fenomen koji nadilazi samo jedan dokument, ovo je pitanje koje svi skupa sebi moramo postaviti zašto nam se to događa i kako to spriječiti", istaknuo je Jandroković.