Vukovarsko-srijemska

SABO PROZVAO I PENAVU I MILAKOVIĆA

Vukovarski SDP pozvao na smirivanje političkih tenzija: Ne slušaju se Tuđmanove pomirbene riječi

Vukovarski SDP pozvao je u četvrtak sve aktere političkog života u gradu na smirivanje tenzija i suzdržanost nakon sukoba po nacionalnoj osnovi između HDZ-a i DSS-a u Gradskom vijeću, podsjećaju ih na riječi prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana nakon mirne reintegracije Podunavlja o miru, toleranciji i izgradnji suživota.

Ilustracija   FOTO:Tomislav Kristo / CROPIX
Piše: Hina / Republika.eu

"Vukovarski SDP poziva sve aktere političkog života u Vukovaru na smirivanje tenzija i suzdržanost od istupanja, koje može iritirati bilo koga i otvarati rane koje nose svi Vukovarci, pa i šire", rekao je predsjednik gradskog SDP-a Željko Sabo na konferenciji za novinare.

Pozvao se na jučerašnju izjavu premijera Andreja Plenkovića, koji je podsjetio na Tuđmanove riječi prilikom njegova dolaska vlakom u Vukovar i početka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, o miru, toleranciji i izgradnji suživota.

Sabo: Povratkom u Vukovar obvezali smo se graditi život za bolju budućnost

"Riječi predsjednika Tuđmana se ne slušaju, iako se često na njega pozivaju, a one posebno nas u istočnoj Slavoniji obvezuju. Našim povratkom smo se obvezali da ćemo graditi život u Vukovaru, stvarati uvjete za bolju budućnost mladih“, rekao je Sabo.

Osudio je aktualne političke tenzije na relaciji Hrvatska demokratska zajednica-Demokratski savez Srba, nakon što su iz DSS-a najavili inicijativu za podizanje spomenika srpskim žrtvama rata u Vukovaru, na što su iz HDZ-a najavili inicijativu za zabranu DSS-a. 

Upozorio je kako takva politička situacija odbija potencijalne investitore i rezultira odlaskom stanovnika iz grada, posebno mladih, "a za stalno podizanje tenzija koje nas vraćaju  u 1991. godinu odgovorni su gradonačelnik i njegovi suradnici, pa i neki gradski vijećnici".

"Znam da je nekoliko investitora 2013. i 2014. godine, u vrijeme prosvjeda protiv primjene ćirilice, odustalo od investicija u Vukovar, a ni sadašnje tenzije neće privući investitore i pružiti kvalitetna radna mjesta", naglasio je Sabo. Ustvrdio je da su svi realizirani projekti u vukovarskoj gospodarskoj zoni projekti iz mandata gradske uprave kojoj je on kao gradonačelnik bio na čelu, izuzev jednog ugovora s tvrtkom PPD za realizaciju dva projekta.

Prozivke na račun gradonačelnika Penave (HDZ) i dogradonačelnika Milakovića (DSS)

Gradonačelnika Penavu prozvao je da "kada netko ne zna i nema projekata i investicija, onda se treba o drugim stvarima govoriti", a za njegova zamjenika iz redova srpske nacionalne manjine Srđana Milakovića (DSS) rekao je da je na istoj poziciji bio i u njegovu mandatu, "pa mu nije padalo na pamet istupati na način na koji istupa, nego je dobivao od gradonačelnika konkretne zadatke".

"U mom je mandatu on radio i zarađivao plaću kao dogradonačelnik, a što sada radi - ne znam", poručio je Sabo.

Istaknuo je kako gospodarstvenici dolaze u Vukovar zbog jeftine radne snage, iznijevši primjer radnika u tvrtki iz vukovarske gospodarske zone za proizvodnju gumarskih proizvoda, koji je za 24 radna dana, s osam noćnih smjena i tri radne nedjelje, dobio plaću od 2.840 kuna. "Hoće li to zadržati mlade u Vukovaru", upitao je i dodao da odlaze i stariji koji su lako izračunali da će za pet godina staža u Njemačkoj dobiti istu mirovnu kao za cijeli radni vijek proveden u Hrvatskoj.

Podsjetio je na spomenutoj incidentnoj sjednici Gradskog vijeća rebalansom smanjen vukovarski proračun za 40 milijuna kuna, "a od planiranih 7,5 milijuna kuna europskog novca ostalo je tek 200.000 kuna".

Da u Vukovaru, kao i u cijeloj Vukovarsko-srijemskoj županiji, nema dovoljno kvalitetnih projekata svjedoči i, kaže, vukovarska sjednica Vlade koja je donijela gradu 60 milijuna kuna, a slične sjednice održavane su i u Osijeku, Splitu i Karlovcu, gdje se potpisani projekti kreću od dvije do tri milijarde kuna.