Osječko-baranjska

POTPISAN UGOVOR O IZRADI DOKUMENTACIJE

Pokreću se stvari oko izgradnje Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće

Župan Ivan Anušić potpisao je Ugovor o izradi projektne i druge dokumentacije za izgradnju Regionalnog distribucijskog centra s tvrtkom H5 d.o.o. iz Sesveta. Na javni poziv pristigle su tri ponude, a ponuda tvrtke H5 d.o.o. bila je ekonomski najpovoljnija. Procijenjena vrijednost nabave je jedan milijun i 600 tisuća kuna, bez PDV-a. Korak je to naprijed prema realizaciji dugo očekivanog i najavljivanog distribucijskog centra.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Republika.eu

Posljednjih 10-ak godina o Reginalnom distribucijskom centru se govorilo, no sada je konačno započela konkretna realizacija ovog iznimno važnog projekta za poljoprivredne proizvođače s područja Osječko-baranjske županije. U ovoj godini osiguran je i prostor za njegovu izgradnju u Eko industrijskoj zoni Nemetin, ukupne površine oko šest hektara. U proračunu za sljedeću godinu osigurano je gotovo 30 milijuna kuna.

Izgradnja Regionalnog distribucijskog centra, ukupnog kapaciteta 3.000 tona jabuka i drugih voćnih vrsta pogodnih za skladištenje uz mogućnost proširenja na dodatnih 1.500 tona, planirana je kroz tri faze. U prvoj fazi predviđena je izgradnja skladišnih kapaciteta za voće i povrće, sa sortirnicom, pakirnicom, laboratorijem za praćenje kontrole kvalitete, potrebne upravne i pomoćne prostorije. U  drugoj fazi planirana je izgradnja objekta s dodatnim skladišnim prostorom za smještaj voća i povrća, linije, tuneli za brzo smrzavanje s potrebnim skladišnim kapacitetima za čuvanje smrznutog voća i povrća, linija za proizvodnju soka, sušara za voće i povrće te aukcijska dvorana. U trećoj fazi planirana je izgradnja objekta u kojem će se nalaziti tehnološki inkubator s linijama za proizvodnju prerađivana od voća i povrća s  prostorijama za pripremu proizvoda za tržište (dizajn, marketing i slično). Oko objekta osigurat će se veliki prostor za dovoz i odvoz voća i povrća, kao i za skladištenje box paleta te potrebna parkirališta.

Regionalni distribucijski centar za voće i povrće za zadaću će imati poticanje povezivanja proizvođača voća i povrća radi jačanja konkurentnosti, omogućit će im skladištenje robe te organiziran i siguran plasman na tržište, a time će ujedno poljoprivredne proizvođače potaknuti i na povećanje njihove proizvodnje.