Svijet

INVENTURA

Događaji diljem svijeta u 2018.: Od prirodnih do političkih katastrofa

Globalno gledano, velike probleme uzrokovala je majka priroda, ali i politika. Sukobi su se rješavali, ali su se i novi zahuktavali. Ujedinjeno Kraljevstvo još nije finaliziralo razvod s EU-om.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Media Servis

 Oluje i požari u SAD-u, vatrena stihija u Grčkoj i Švedskoj, supertajfun u Aziji i potresi u Indoneziji, urušavanje vijadukta u Italiji - žrtve su se zbrajale u cijelom svijetu.

Nije bilo mirno ni na političkoj sceni. Angela Merkel otišla je s čela CDU-a nakon 18 godina. U ovoj godini na izbore su izlazili naši susjedi Talijani, Slovenci, Mađari, a održani su i komplicirani izbori u BiH iz kojih je kao pobjednik izašao hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić. U Turskoj je i dalje na čelu Erdogan, s novim, gotovo sultanskim ovlastima. Kubu prvi put vodi čelnik koji se ne preziva Castro, a Brazil je dobio svog Donalda Trumpa, odnosno Bolsonara. I ove godine Trump je izazvao žestoke kritike, ali bi u povijest mogao ući i kao mirotvorac - zbog sastanka sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom, što je bio prvi korak prema službenom završetku Korejskog rata i denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

"Sada počinje naporan proces i naše su oči širom otvorene, ali mir vrijedi truda, osobito u ovom slučaju. Ovo je trebalo biti davno riješeno, ali rješavamo to sada."Trump se sastao i s Vladimirom Putinom. Rusija nije imala dobru diplomatsku godinu, ponovno su rasle napetosti s Ukrajinom, a i s Britanijom zbog trovanja bivšega ruskog špijuna Sergeja Skripala. Pod diplomatskim udarom našla se i Saudijska Arabija zbog ubojstva novinara Jamala Khashoggija. Mnoge zemlje krive princa prestolonasljednika, a Erdogan traži izručenje odgovornih.

"Optuživanje nekih članova službi sigurnosti neće zadovoljiti nas ni međunarodnu zajednicu. Savjest čovječanstva bit će zadovoljena tek kada budu privedeni svi odgovorni, od onih koji su davali naredbe do onih koji su ih izvršili."Ove godine obilježena je i stogodišnjica završetka Prvoga svjetskog rata. Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je okupljene svjetske čelnike da surađuju da se takav rat više ne bi ponovio.

"Patriotizam je suprotnost nacionalizmu i nacionalizam je izdaja patriotizma. Govoreći da smo mi prvi i koga briga za ostale ubijamo ono što je najvažnije za naciju, ono što joj daje život i što je čini velikom, njezine moralne vrijednosti."

Uz višetjedne prosvjede protiv Macronove gospodarske politike, Francusku je potresao i teroristički napad u Strasbourgu, kada je 29-godišnjak zapucao i ubio pet osoba i više ih ranio.Drama oko Brexita nije završila, rasplet nas čeka u 2019. Europski čelnici prihvatili su prijedlog "razvoda" premijerke Therese May, no ona nema podršku u svojoj zemlji te je odgodila glasanje u britanskom parlamentu.

"Postizanje dogovora što prije u interesu je i Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva." A prvi čovjek Europske komisije Jean-Claude Juncker naglasio je da novih pregovora neće biti.

"Ovo je najbolji mogući dogovor za Britaniju, najbolji mogući dogovor za Europu. Ovo je jedini mogući dogovor. Jedini mogući dogovor."