Gospodarstvo

NAJPROFITABILNIJA GOSPODARSKA GRANA

Najuspješnija turistička godina u znaku manjka radne snage

Turizam u Hrvatskoj i dalje je najprofitabilnija grana gospodarstva. Brojke su pokazale da je ovo bila najuspješnija sezona, a pamtit ćemo je po novom zakonu, otvaranju ureda HTZ-a u Šangaju, brojnim nagradama, ali i jednom ozbiljnom problemu - manjku radne snage.

Plaža Zlatni Rat   FOTO:Zvonimir Barisin / CROPIX
Piše: Media Servis

Sezona 2018. zabilježila je rast dolazaka od 6 te noćenja od 4 posto. A dobra je bila i posezona. Primjerice, u listopadu je zabilježen rast od 14 posto. Ministar turizma Gari Cappelli:

"Nemojmo prebrojavati turiste samo u srpnju i kolovozu, prebrojavat ćemo ih cijele godine. Podvući ćemo crtu 31. prosinca i onda ćemo znati kakva je bila turistička godina. Dakle, sezone više praktički nema, ona se produljila i bit će bitna u svim mjesecima", zaključio je Cappelli.

Iako se dugo nagađalo hoće li ova sezona nadmašiti prošlu, ova je godina bila uspješnija. Više od 12 milijardi eura zarade od turizma, 106 milijuna noćenja te 19 i pol milijuna turista. Premijer Andrej Plenković ističe:

"Možemo biti ponosni. Najbolja turistička godina u povijesti i zato je važno da svi zajedno damo pravu pozornost grani koja je generator rasta hrvatskoga gospodarstva."

Ove godine na snagu je stupio i novi Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti koji će obuhvatiti rekategorizaciju 20 tisuća smještajnih jedinica.

"Da se točno zna što je apartman s tri zvjezdice, četiri zvjezdice... Dakle, doći će do nekih korekcija", rekao je ministar Cappelli.

Najveći je problem bio manjak radne snage. Iz Vlade su najavili da će za potrebe turizma uvesti 15 tisuća stranih radnika. Direktor HTZ-a Kristjan Staničić:

"Činjenica je da je Hrvatska zakoračila u Europsku uniju, na jedno veliko tržište rada. Našim radnicima je otvoren prostor za odlazak u inozemstvo, ali se otvorio i prostor za dolazak radnika iz inozemstva u Hrvatsku. Mislim da to pitanje treba rješavati sustavno, ono se ne može riješiti preko noći", istaknuo je Staničić.

Promociji zemlje uvelike su pridonijeli povijesni sportski uspjesi Hrvatske, a posebno nogometno srebro iz Rusije. Zbog toga je Hrvatsku posjetio i meksički fotoreporter Yuri Cortez kojeg su Vatreni u žaru proslave gola srušili.

"Kada je Mandžukić zabio drugi gol, to je bilo ludo. To je bio povijesni trenutak za vašu zemlju, za igrače, slavili su. Kada su pali na mene, bio sam iznenađen, nisam očekivao da bi se to moglo dogoditi", prisjetio se Cortez.

Turističkom destinacijom godine proglašen je Zagreb, ujedno i trostruki dobitnik titule za najbolji advent u Europi.

"Zagreb je to zaslužio sa svim svojim rezultatima i djelovanjem", istaknuo je Bandić.

U Šangaju je u studenome HTZ otvorio ured. Direktor Staničić rekao je:

"Vjerujem da će se s aktivnostima našeg predstavništva Hrvatska još jače afirmirati na kineskom tržištu koje je iznimno jako i potentno i nama jako zanimljivo jer ti gosti dolaze u predsezoni i posezoni", pojasnio je Staničić.

Mnogi hrvatski gradovi poput Zadra, Dubrovnika i Zagreba proglašeni su top svjetskim destinacijama, a Hrvatska je sve popularnija na dalekim tržištima, poput Kanade i Kine.

‘‘Naše najznačajnije turističke destinacije po turističkom prometu su Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Split, Medulin i Umag. Ali ja bih tu spomenuo i Zagreb i Mali Lošinj, Opatiju te neke kontinentalne destinacije koje se polako bude. Prije svega, to se odnosi na Slavoniju‘‘, rekao je Staničić.

Trimilijunti putnik na zagrebačku Zračnu luku ove je godine sletio mjesec dana ranije, točnije 15. studenoga. Staničić je otkrio kakvu sezonu iduće godine možemo očekivati.

‘‘Teško je predviđati, bit će borba za svakog gosta. Zato ponovno apostrofiram sinergiju privatnog i javnog sektora, da zajedničkim snagama možemo zadržati pozitivne trendove u sljedećoj godini."

A već je stiglo i priznanje za sljedeću godinu - Dubrovnik je na američkom tržištu proglašen najboljom kulturnom destinacijom za 2019.