Gospodarstvo

OLAKŠANJE POSLOVANJA

Horvat obećao rasterećenje poduzetnicima uvođenjem digitalizacije

Sastao se uži kabinet Vlade. Ministar Goran Marić znojio se pred novinarima dok je odgovarao na pitanja o svojoj političkoj odgovornosti zbog zatvaranja Rafinerije u Sisku, a ministar Darko Horvat je krivnju za stanje u brodogradilištima Uljanik i 3. Maj pokušao preusmjeriti na kritičare. Usput je obećao i konačno rasterećenje poduzetnicima uvođenjem digitalizacije između poduzetnika i golemog administrativnog aparata.

Darko Horvat   FOTO:Bruno Konjevic / CROPIX
Piše: Media Servis

Ministra državne imovine Gorana Marića novinari su pitali hoće li, kako je najavljivao, dati ostavku zbog zatvaranja sisačke rafinerije. Odgovara da neće.

"Ne, nije INA državna imovina, država samo u prtfelju ima dionice. O poslovnim odlukama INA-e odlučuje Uprava i Nadzorni odbor. Zna se kako Uprava donosi odluke i zna se da niti jedan ministar, pa ni ministar državne imovine ne može utjecati da poslovna odluka Uprave bude takva i takva."

Pa prisjetimo se što je te 2016. godine, tijekom izborne kampanje, za Radio Banovinu izjavio Goran Marić.

"Jasno i javno obećajemo: ‘ Nećemo dopustiti zatvaranje rafinerije u Sisku zbog značaja za hrvatsko gospodarstvo i značaja ovog kraja. Prije ćemo se prestati baviti politikom, nego dopustiti zatvaranje."

Do kraja tjedna očekuje se pokretanje predstečajnog postupka za brodogradilište 3.maj, pa su novinari ministra gospodarstva Darka Horvata tražili komentar. Da je bilo manje kritika i da se više uložilo u traženje pravog partnera ovaj proces je mogao već biti riješen, rekao je.

"Sad smo u situaciji da otvaranjem virtualnog ‘data room-a‘ imamo određene kontakte s potencijalnim partnerima. Koriste sve podatke koji su nužni da bi pripremili kvalitetnu ponudu. Do kraja mjeseca očekujem minimalno dvije kvalitetne ponude i za 3. Maj i za Uljanik."Rekao je Horvat i što je njegovo ministarstvu pripremilo za poduzetnike u 2019.

"Ili ćemo skratiti procedure ili dokinuti 314 raznoraznih administrativnih procesa kojima su poduzetnici ili morali neke stvari plaćati ili čekati redove na šalterima da bi nešto kupiti, ili su dostavljali razna izviješća papirnatim putem, a od početka ove godine, odnosno usvajanjem akcijskog plana ti će se procesi i procedure digitalizirati."

Od prvog travnja će se digitalizacijom poslovanja olakšati poslovanje hrvatskim poduzetnicima, obećao je Horvat.

"S ovom takozvanom digitalnom transformacijom i druga ministarstva se pripremaju na taj korak, tako da ćemo u funkciju staviti e-potpis, e-žig i veliku količinu elektroničkih servisa zbog kojih nas i Svjetska banka dosta loše ocjenjuje na ‘doing buisness‘ ljestvici"