Osječko-baranjska

RAČUNE DOSTAVILI NAKON ISTEKA DATUMA DOSPIJEĆA!

Osječane, unatoč najavama kako se to neće dogoditi, razljutili znatno veći računi za odvoz smeća

Kao što je najavljeno, nastupile su promjene u obračunu odvoza smeća osječke gradske tvrtke Unikom. No, brojne građane zatekao je znatno uvećani račun za ovu komunalnu uslugu. Da stvar bude gora, računi, odnosno kako se to sada zove "pregled zaduženja za obračunsko razdoblje", poslan je nakon isteka datuma dospijeća prvog računa!

Osječane, unatoč najavama kako se to neće dogoditi, razljutili znatno veći računi za odvoz smeća   FOTO:STV
Piše: Republika.eu

"Dosadašnja 4 (četiri) pražnjenja kanti naplaćivali su 32,42 kune, po novom 2 (dva) pražnjenja naplaćuju 50,43 kune!? Datum dospijeća računa 31.12., a račun dostavljen 02.01., i naravno da će naplatit zateznu kamatuna sljedećem. Imamo kantu od 80 litara, na računu naplaćena od 120 litara... Sretnu novu 2019. želi Vam osječki Unikom," samo je jedan od komentara koji se mogu pronaći na društvenim mrežama, prenosi SiB.hr.

Ono što je svakako dobro, jest činjenica da Unikom potiče stanovnike na odvajanje otpada. No, je li čisto poskupljenje usluge koju građani ne mogu u cijelosti iskoristiti pravi način za to?

"Uvođenjem novog načina obračuna koji je stupio na snagu 01.11.2018. u skladu s Odlukom o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada Grada Osijeka implementiran je mjesecima ranije najavljen sustav realne naplate usluge. Odluka je temeljena na obavezi prilagodbe sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom. Podsjećamo da je posljedično i zakonska obaveza razdvajanje otpada što našim korisnicima između ostalog omogućuje da sami kreiraju svoj račun jer se dodatno naplaćuje samo usluga odvoza miješanog komunalnog otpada prema jasno definiranoj formuli," kaže za SiB.hr voditelj komunikacija u Unikomu, Vjeran Marijašević.

Podsjetimo, u mjesecu travnju prošle godine Unikom je građanima na kućne adrese poslao obrasce za potpisivanje izjava o načinu korištenja javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada.

Na njemu je Unikom iznio svoj prijedlog budućeg obračuna odvoza smeća, a korisnici su ga sami imali mogućnost korigirati i dati svoj prijedlog o budućem odvozu otpada ako se ne slažu s Unikovim prijedlogom.

Ukratko rečeno, za istu cijenu koju su do sada plaćali  (4 odvoza mjesečno zelene kante od 120 litara), sada bi im se ista ta kanta od 120 litara odvozila 2 puta. Trebalo bi to biti dovoljno razvrstavaju li otpad (miješani komunalni u zelenu, papir u plavu, plastiku u žutu, biootpad u smeđu).

No, kanti za biootpad ni na vidiku! Dobili su ih samo rijetki, i to u objektima zajedničkog stanovanja (stambene zgrade).

"Očito građanima Unikom naplaćuje uslugu koju nije u stanju izvršiti. Ideja razvrstavanja sama po sebi je OK, no ako nam ponude alternativu. Gdje će građani razvrstavati otpad, primjerice ljuske od jaja, kore od lubenica, otpad od voća i povrća, kada nam nisu podijelili smeđe kante?", pita se jedan naš sugrađanin, ogorčen povećanim računom za odvoz odpada.

Iz Unikoma kažu: "Od ovog mjeseca smo za sve naše korisnike priredili i vrećice za kuhinjski biorazgradivi otpad koje će zamijeniti smeđe posude od 80 litara koje ćemo odvoziti također svaki tjedan".

PROČITAJTEGradska vlast nema odgovor na optužbe djelatnika Unikoma

Dakle, laički rečeno, od 01.11.2018. počeli su naplaćivati nešto što nude tek od siječnja (i to u zamjenskom obliku)! Kada će građanima biti podijeljene kante čiji odvoz plaćaju, a ne vrećice koje ih zamjenjuju, u ovome trenutku nije nam poznato.

Jedino što je sigurno, jest da se Osječane opet iz jedne gradske tvrtke udarilo po džepu.