Ostalo

PREGLED TJEDNA

Tjedan u znaku Nove godine, novih političkih transfera i fijaska s izraelskim avionima

Iako u duhu praznika tjedan od kojeg se opraštamo obilovao je događanjima. Ušli smo u u 2019. godinu, a u Klub Milana Bandića ušao je još jedan do jučer oporbeni zastupnik. No, vladajućima ne cvatu ruže baš na svakom polju. Posao s izraelskim borbenim avionima doživio je fijasko. Više u pregledu tjedna kojeg je pripremio Damon Balenović.

F16   FOTO:pixabay
Piše: Media Servis

Tjedan je počeo pozitivno i slavljenički, ispratili smo staru i dočekali novu 2019. godinu uz nadu da će biti sretnija i uspješnija od prošle. Građani su napunili trgove, nije bilo nekih dramatičnih incidenata, a evo kakva su očekivnja.

"Što očekujem? Bolji život. Sad je loše, jako loše." "Više novca i samo da budem sretan." "Brak." "Ne trebam ništa, ja sam već sretan.", rekli su nam građani.Brazilski sastanak nije urodio plodom. Američki državni tajnik Mike Pompeo i izraelski premijer Benjamin Netanyahu nisu uspjeli postići dogovor o prodaji borbenih aviona Barak Hrvatskoj. Rok za dogovor je istekao, a kako stvari stoje natječaj pada u vodu. Premijer Andrej Plenković govorio je o tom fijasku na sjednici Vlade, a od svoje odgovornosti i dalje bježi ministar obrane Damir Krstičević.

"Do ovoga što je došlo nama naravno nije drago, ali nastojimo sada identificirati točno razloge tih problema, a nakon toga ćemo donijeti odgovarajuće odluke", rekao je Plenković. "Prije svega što se tiče propadanja nečega, ništa nije propalo. Već sam odlazio s funkcija. Uvijek sam spreman otići s funkcije ako je to od interesa Hrvatske. Smatram da niti jednim svojim postupanjem, niti ja niti tim u ministarstvu, nismo napravili ništa protivno interesima Hrvatske", rekao je Krstičević.Troje liječnika učinilo je propuste u slučaju smrti devetogodišnjeg dječaka iz Metkovića, stoji u nalazu Hrvatske liječničke komore. Kako će biti kažnjeni tek trebamo doznati. Sve treba dodatno istražiti i ako treba i sankcionirati, rekao je pak resorni ministar Milan Kujundžić.Riječko brodogradilište 3.maj ušlo je u novu fazu. Nakon dugotrajne blokade računa sutkinja Trgovačkog suda u Rijeci Ljiljana Ugrin donijela je rješenje o pokretanju stečajnog postupka i imenovala privremenog stečajnog upravitelja, Zdravka Čupkovića. Glasnogovornica suda Ema Brdovčak objasnila je koji je njegov zadatak.

"Ispitati financijsko stanje dužnika, njegovu imovinu i u konačnici utvrditi jesu li ispunjene pretpostavke za otvaranje stečajnog postupka, odnosno jesu li ostvareni stečajni razlozi. Uprava ima obvezu surađivati s privremenim stečajnim upraviteljem i dati mu sve potrebne informacije vezane za poslovanje stečajnog dužnika."S Novom godinom došle su i nove rošade u saborskim klupama. Klub Milana Bandića osigurao je ruku, sada već bivšeg oporbenog zastupnika iz redova HSS-a, Mladena Madjera. Zbog sumnje u korupciju predsjednik HSS-a Krešo Beljak cijeli slučaj prijavio je USKOK-u koji već provodi potrebne radnje. Klub Milana Bandića sada broji čak 13 zastupnika, a na početku zasjedanja imao je samo jednog. SDP-ovac Siniša Hajdaš Dončić rekao je da ga u ovom sazivu Sabora više ništa ne čudi.

“Mislim da je generalno sramota da iz jedne političke opcije koja je bila apsolutno protiv vladajuće strukture samo preletite i postajete glavni podrživač Vlade Andreja Plenkovića. Kao što sam prošli put rekao - pokemoni, pokemoni, pokemoni”, komentirao je Hajdaš Dončić.

Da je sve čisto smatra šef Sabora iz redova HDZ-a Gordan Jandroković. Odbacuje mogućnost rekonstrukcije Vlade, a dok oporbi nije bilo do šale, Jandrokoviću jest.

“S obzirom na rast broja, zabrinut sam da bi Bandić mogao prestići i HDZ”, rekao je Jandroković.Napustio nas je još jedan velikan hrvatskog glumišta. Ivo Gregurević je umro u 67. godini života. Riječ je o zaista velikom gubitku za hrvatsko glumište, rekao je za Media servis, glumac Damir Lončar.

"Ona neposrednost, elementarnost i snaga koju je imao i pokazivao, kako na sceni, tako i na filmu, bilo je nešto što se rijetko sreće. Jedan takav talent je dragocjen za jednu takvu malu zemlju kao što je naša", rekao je Lončar.