Osječko-baranjska

ŠTO SE DOGAĐA U OSIJEKU?

Novi skandal i neugodnost za građane, ovaj put u režiji Zavoda za stanovanje i gradske uprave

Nakon Unikoma i poskupljenja smeća novi skandal i neugodnost za građane Osijeka u režiji još jednog osječkog gradskog poduzeća i gradske uprave. Na adrese više od tisuću građana koji od grada otkupljuju stanove od Zavoda za stanovanje stigle su opomene pred tužbu s prijetnjom oduzimanja nekretnine zbog navodnih dugovanja i neplaćenih računa prema gradu. Na kraju se ispostavilo da je dobar dio tih opomena pogrešan, a iznosi navedenih dugovanja netočni, što je izazvalo veliki revolt građana, pa su, kao i u slučaju Unikoma, ljuti i bijesni okupirali i šaltere ove gradske tvrtke.

Novi skandal i neugodnost za građane, ovaj put u režiji Zavoda za stanovanje i gradske uprave   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Opsadno stanje i u Zavodu za stanovanje. Svakoga trena stigne netko od građana s papirima u ruci i pun pitanja, pa se red pred šalterima samo gomila.

- Dobio sam duga 700 kuna ne piše na računu ni kada, ni šta, ni ništa, samo 700 kuna, i nije mi jasno od kad, do kad dugujem i da znam izvuć listu, jer ja redovno plaćam mjesečno. Taj dug nije mi jasan, došao sam tu da vidim, ali gužva je ogromna, doći ću drugi dan, naići. Ja ne znam što je bilo, nemam pojma, jer kažem vam, ništa, da na računu piše od kojega dana niste platili, pa bi se znalo, provjerit svoje papire, ovako ne mogu kad ne znam, od kad do kad dugujem ni šta dugujem.

- Smatram da oni ne vode dobro evidenciju ili su se promjenili službenici, ne znam, ili šta, jednostavno odjednom nakon toliko godina tolike rate nedostaju, pa mislim, tko nije sačuvao račune, bez bez računa se ne računa, jel tako, morate im vjerovati.

- Odmah smo dobili pred tužbu i da će prodati imovinu i šta ja znam, tako da bi naplatili svoje troškove. Nije ugodno, nekome za srce nije dobro i za šećer. Nemam dug, sve je u redu. Evo sad su pregledali nešto se vuče od 95. valjda neki manjak, ali za sad tako.

Nema goreg osjećaja kada znate da ste redovito podmirivali svoje obveze, a onda vam na kućnu adresu stigne prijeteće pismo, isto kao najvećem neplatiši, kažu ogorčeni građani. Ne znaju, kažu, ni sami, što bi rekli i kako bi sve to komentirali.

- Ne znam šta da, grubo je reći pljačka, ali ne znam šta. Ili gradu treba novaca, ili nešto, ne znam šta. Grubo je reći, ali tako ispada, jer ja ako vi meni nešto dugujete i vi meni kažete od tad do tad mi niste platili, pa ja znam reći jesam, nisam, a ovako ne znam.

- Popio sam za smirenje. Meni se čini da nije na vrijeme ažurirano što se tiče kompjutera, ali najvjerojatnije ljudska greška.

- Sada su rekli da su malo pretjerali, kao u tom smislu, neće se to ipak prodati, nego eto treba se to namiriti. Toliki kompijuteri i sve, a kao da su polupismeni.

U upravi Zavoda za stanovanje iznenađenje i neobičan interes pojavom kamere STV-a. Direktor Bojan Bodražić, čije ime stoji na poslanim opmenama, ali nepotpisano, vrući krumpir izjave za javnost prebacuje na svog pravnika. On, pak, odgovornost na poslovne banke, koje su, kaže, do prije nekoliko godina, umjesto Zavoda, vodile papire, a sada su se potraživanja trebala uskladiti.

"Točno je da dio suvlasnika koji je otkupio stanove je i platio dugovanja, ali kroz te izvode što su nam poslovne banke poštom dostavile do današnjeg dana znači nismo mogli uskladiti to obzirom da je tek sada to pokazano da je to točno", kaže za STV rukovoditelj Pravne službe Zavoda za stanovanje Mario Bugarić koji na pitanje kako se zapravo dogodilo da su te opomene uistinu došle ljudima koji nisu, kažu, dužni ni jedne lipe, kaže:

"Došlo je iz razloga što je cjelokupan program, koji obavlja tvrtka u ime i za račun Zavoda za stanovanje dostavila obroke i revalorizirala ih u odnosu na cjelokupne obroke koje su pojedini suvlasnici dužni, tako da je moguće da je došlo da neki izvodi nisu učitani u Fini, u bankama i to i sada su se uskladili".

I dobro da napokon jesu, reći će mnogi, ali i upitati se zašto na ovaj način i ponovno preko leđa građana. Zašto neke poslove gradskih ustanova i dalje obavljaju strane tvrtke? Što i kako rade i čime se onda bave svi oni silni zaposlenici u javnim poduzećima i službama, koji se u javnosti često, nekad opravdano, a nekad i ne, pogrdno nazivaju uhljebima. 

Da reda u našem sustavu i društvu treba svi će se složiti, no ne bi li oni koji na red pozivaju građane, prije toga to trebali učiniti u svojim redovima, jer ih zato građani i plaćaju. 

Pitanja je puno, a pravih odgovora, kako to često voli reći osječki gradonačelnik Vrkić, čini se malo ili ih još uopće nema.